Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Musk predal akcie Tesly v hodnote 3,95 miliardy dolárov

Zverejnené:

Upravené: 9. novembra 2022 o 13:59

380

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Americký miliardár Elon Musk predal 19,5 milióna akcií výrobcu elektromobilov Tesla za 3,95 miliardy dolárov.

Vyplýva to z údajov pre americkú Komisiu pre cenné papiere a burzy (SEC). Riaditeľ automobilky Tesla tak od tohtoročného apríla, kedy sa stal najväčším akcionárom internetovej spoločnosti Twitter, predal akcie Tesly v hodnote takmer 20 miliárd dolárov, píše agentúra Reuters. Účel posledného predaja Musk neoznámil. Analytici ho očakávali, pretože šéf Tesly potrebuje prostriedky na akvizíciu Twitteru.

Akcie výrobca elektromobilov predával tento rok v apríli (za 8,5 miliardy dolárov) a auguste (za 6,9 miliardy dolárov); tvrdil ale, že ďalších sa zbavovať neplánuje. V auguste uviedol, že potrebuje financie na prevzatie Twitteru.

Trump oznámil “veľmi veľké vyhlásenie”

Po poslednom predaji drží Musk v automobilke Tesla podľa výpočtu Reuters 14-percentný podiel. Od apríla, kedy podal ponuku na prevzatie Twitteru, odpísali akcie Tesly takmer polovicu svojej hodnoty. Muskov majetok odvtedy klesol o 70 miliárd dolárov.

Miliardár prisľúbil poskytnúť na akvizíciu 46,5 miliardy dolárov vo forme vlastného kapitálu a dlhového financovania, čo pokryje cenu podniku 44 miliárd dolárov a náklady na uzavretie transakcie. Banky, napríklad Morgan Stanley a Bank of America, sa uvoľnili poskytnúť dlhové financovanie 13 miliárd dolárov.

Musk sa zaviazal, že poskytne 33,5 miliardy dolárov vlastného kapitálu. Táto suma zahŕňala jeho 9,6-percentný podiel v Twitteri a 7,1 miliardy dolárov, ktoré získal od investorov. Podľa výpočtu agentúry Reuters tak musia na financovanie prevzatia získať ďalšie dve až tri miliardy dolárov.

Musk, najbohatší človek na svete, minulý mesiac kúpil Twitter za 44 miliárd dolárov a v spoločnosti odvtedy začal dramatické zmeny, vrátane prepustenia polovice zamestnancov. Plánuje tiež napríklad spoplatniť overovacie modré ikony. Kedy sa tak stane, zatiaľ neoznámil. V máji sa pokúsil od transakcie odstúpiť, čo odôvodnil tým, že Twitter podhodnotil počet falošných účtov na platforme. To viedlo k sérii súdnych sporov medzi oboma stranami.

Spoločnosti Twitter a Tesla na žiadosti agentúry Reuters o komentár zatiaľ nereagovali.

Maďarsko odmietlo financovať dlhodobý program podpory pre Ukrajinu

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA