Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Musk už nechce platiť stámilióny za internet na Ukrajine, píše CNN

Zverejnené:

Upravené: 14. októbra 2022 o 8:49

298

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Spoločnosť SpaceX miliardára Elona Muska tvrdí, že už nemôže naďalej platiť internetové služby na Ukrajine, a žiada americký Pentagon, aby financovanie prevzal. Informovala o tom stanica CNN na základe dokumentov, ku ktorým získala prístup. Ukrajina podľa nej dostala odhadom 20-tisíc terminálov Starlink.

Musk bezprostredne po začiatku invázie sprístupnil Ukrajine satelitnú internetovú službu Starlink, ktorá sa ukázala byť užitočná nielen pre bežných občanov postihnutých výpadkami klasických komunikačných sietí, ale aj dôležitá pre akcieschopnosť ukrajinskej armády. Zakladateľ SpaceX Musk v piatok na twitteri napísal, že „operácia stála spoločnosť 80 miliónov dolárov a do konca roka presiahne 100 miliónov dolárov.

Podľa CNN nedávno SpaceX však varovala americké ministerstvo obrany, že môže prestať financovať túto službu na Ukrajine, pokiaľ americká armáda nebude mesačne prispievať desiatkami miliónov dolárov.

Trump musí svedčiť v prípade, v ktorom je obvinený zo znásilnenia bývalej novinárky. Rozhodol o tom súd

Firma v liste minulý mesiac Pentagon požiadala, aby prevzal financovanie ukrajinského vládneho a vojenského využívania služby Starlink, čo podľa SpaceX bude stáť cez 120 miliónov dolárov po zvyšok roka a v nasledujúcich 12 mesiacoch by to mohlo byť 400 miliónov dolárov, píše spravodajská stanica. „Nie sme schopní Ukrajine naďalej darovať terminály alebo financovať tie existujúce po neobmedzenú dobu,“ napísal v liste jeden z riaditeľov firmy.

Medzi dokumentmi zaslanými firmou SpaceX Pentagonu je aj doteraz nezverejnená priama žiadosť o ďalších takmer 8000 terminálov Starlink, ktorú Muskovi v júli zaslal náčelník ukrajinského generálneho štábu Valerij Zalužnyj, píše CNN.

Hoci sa Muskovi dostalo širokého uznania a vďaky za to, že reagoval na žiadosti o službu Starling na Ukrajine hneď na začiatku ruskej invázie, v skutočnosti väčšinu 20.000 terminálov plne alebo čiastočne financovali iné zdroje – napríklad USA, Británia alebo Poľsko, píše CNN. Žiadosť firmy preto popudila niektorých predstaviteľov Pentagonu. Jeden z nich povedal, že SpaceX má „drzosť tváriť sa ako hrdinovia“, keď ostatní toľko platia, a ešte predkladá účet na desiatky miliónov dolárov mesačne. Oveľa drahšie ako terminály je podľa CNN konektivita, pričom SpaceX tvrdí, že financuje väčšinu služieb poskytovaných Ukrajine.

SpaceX ani Pentagon sa k týmto informáciám oficiálne nevyjadrili.

Z Ukrajiny, ktorej armáda teraz podniká na východe a juhu krajiny protiofenzívy, nedávno prišli správy o rozsiahlych výpadkoch Starlinku. Tie podľa zdrojov CNN náhle postihli celú frontovú líniu, čo ovplyvnilo snahy Ukrajincov o postup.

Miliardár nedávno zverejnil na twitteri kontroverzný „mierový plán“, ktorý pobúril Kyjev a potešil Moskvu. Medzi jeho návrhmi bola aj myšlienka usporiadať referendum pod dohľadom OSN v častiach Ukrajiny, o ktorých Kremeľ tvrdí, že ich anektoval. Kyjev by sa podľa Muska mal zároveň vzdať Krymu, ktorý Rusko v rozpore s medzinárodným právom anektovalo v roku 2014.

Potom, čo ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vzniesol otázku, na koho strane Musk stojí, podnikateľ odpovedal, že „stále veľmi podporuje Ukrajinu“, ale obáva sa „masívnej eskalácie“.

Rusko na Ukrajine prišlo o 90 tisíc vojakov, priznávajú zdroje z FSB

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA