Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Na Novom Zélande sa muž sa dal zaočkovať proti covidu 10-krát za jeden deň

Zverejnené:

Upravené: 15. decembra 2021 o 9:06

547

Zdroj: Pixabay.com

REKLAMA

Zdroj: Globalnews, tvnoviny.sk

Na Novom Zélande vyvolal v krajine vlnu kritiky muž, ktorý sa nechal zaočkovať proti koronavírusu desaťkrát za jeden deň.

Jeho čin spustil vyšetrovanie, ktorého výsledok šokoval verejnosť. Informoval o tom portál tvnoviny.sk.

Šéfka novozélandského vakcinačného programu Astrid Koornneefová potvrdila, že novozélandské ministerstvo zdravotníctva o tomto prípade vie. Identitu páchateľa, ani miesto jeho bydliska neuviedli. Podľa informácií mal za účelom očkovania navštíviť niekoľko vakcinačných centier a celkovo mal dostať 10 dávok vakcíny od Pfizeru. Mužovi malo byť zato zaplatené, bližšie informácie nie sú známe.

„Zo situácie sme znepokojení a preverujeme ju v spolupráci s príslušnými úradmi,“ uviedla Korneefová pre portál New Zealand Herald. Vakcinologička Helen Petousis-Harrisová označila správanie tohoto muža za „neuveriteľne sebecké“. Kritizovala najmä ľudí, ktorí zneužili mužovu zlú finančnú situáciu a spravili z neho pokusného králika.

Firmy, ktorým klesli tržby o 40% a viac, budú môcť žiadať o príspevok

O vedľajších účinkoch po podaní viacerých dávok vakcíny zatiaľ veľa vedecká obec ešte nevie. O prípadoch, keď bol ľuďom omylom podaný nezriedený obsah ampulky, sa už písalo viackrát, no presné množstvo, ktoré dokáže pacientovi ublížiť, ešte nie je známe.

Ľudia, ktorí dostali naraz viacero dávok následne pocítili silnejšie vedľajšie účinky vakcíny, ktoré aj trvali dlhšie.

„Vieme, že u pacientov v iných krajinách, ktorí dostali omylom päť dávok, sa následne neobjavili žiadne dlhodobé následky,“ uviedla vakcinologička.

COVID-19: V nedeľu pribudlo 2370 pozitívnych prípadov nákazy

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA