Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Elon Musk má v pláne premeniť CO2 na raketové palivo

Zverejnené:

Upravené: 15. decembra 2021 o 11:51

647

Elon Musk
Ilustračný obrázok / Pixabay

REKLAMA

GLOBALNEWS

Zakladateľ SpaceX Elon Musk prezradil, že jeho spoločnosť pracuje na programe odstraňovania CO2 z atmosféry jeho premenou na raketové palivo. Tvrdí, že tento program bude dôležitý pre jeho misiu na Mars, informuje portál Business Insider.

Musk oznámil najnovší plán v pondelok na Twitteri. „SpaceX spúšťa program na odstránenie CO2 z atmosféry a jeho premenu na raketové palivo. Ak máte záujem, pridajte sa. Bude to dôležité aj pre misiu na Mars,“ vyhlásil Musk.

Astrofyzik a YouTuber Scott Manley reagoval, že „premena bola preukázaná“ už v minulosti, avšak premena CO2 na pohon Muskových hviezdnych lodí „je úplne nová úroveň“. Eric Berger, hlavný redaktor portálu Ars Technica, uznal, že takýto program by „vyriešil rastúce obavy z klimatických dopadov štartov rakiet“.

Muskove plne opätovne použiteľné vozidlá Starship sú konštruované s úmyslom preskúmať Mars. Miliardár minulý rok tvrdil, že SpaceX sa pokúsi zahájiť svoju prvú bezpilotnú misiu na Mars v roku 2022. Prvá misia s pilotmi by sa mala uskutočniť v roku 2026 – alebo v roku 2024 „ak budeme mať šťastie“.

Biden varuje Putina: Rusko zaplatí „strašnú cenu“, ak napadne Ukrajinu

Podľa SpaceX bude Starship poháňať pomocná raketa, ktorá sa vráti na Zem, keď loď vstúpi na obežnú dráhu. Na obežnej dráhe ho doplní palivová loď, ktorá sa tiež vráti na Zem. Na Marse budú lode tankovať palivo pomocou „lokálnych zdrojov“, tvrdí spoločnosť.

Nie každý však cestu na Mars prežije. „Možno sa už nevrátiš živý. Ale je to úžasné dobrodružstvo a bude to úžasný zážitok,“ varoval Musk začiatkom tohto roka.

V USA sa v noci prehnalo 14 tornád: Zahynuli dvaja ľudia a ďalších päť bolo zranených

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA