Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Najmenej 26 zranených si vyžiadalo zemetrasenie, ktoré zasiahlo Filipíny

Zverejnené:

Upravené: 26. októbra 2022 o 11:28

248

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Najmenej 26 zranených si vyžiadalo zemetrasenie, ktoré v utorok neskoro večer (podvečer SELČ) zasiahlo sever Filipín. Otrasy pôdy si tiež vynútili uzavretie medzinárodného letiska a evakuáciu pacientov z nemocnice, informovala dnes agentúra AP s odvolaním sa na miestnych predstaviteľov.

Filipínsky vulkanologický a seizmologický ústav uviedol, že zemetrasenie o sile 6,4 stupňa udrelo v utorok okolo 23:00 miestneho času (17:00 SELČ), epicentrum malo v provincii Abra a vychádzalo z hĺbky jedenástich kilometrov. Otrasy pocítili ľudia v rozsiahlej oblasti najväčšieho filipínskeho ostrova Luzon, vrátane metropoly Manily, ktorá sa nachádza viac ako 400 kilometrov južne od provincie Abra.

Najmenej 26 zranených hlási Ilocos Norte, čo je domovská provincia prezidenta Ferdinanda Marcosa mladšieho. V provinčnej metropole Laoag bolo dočasne uzavreté letisko kvôli škodám spôsobeným otrasmi, oznámila polícia a letecké úrady.

Z najväčšej nemocnice provincie Ilocos Norte v meste Batac boli evakuovaní pacienti po tom, čo sa na jednotke intenzívnej starostlivosti zrútila časť stropu. V najmenej dvoch mestách v provincii Cagayan boli prerušené dodávky prúdu kvôli poškodenému elektrickému vedeniu.

Prezident Marcos uviedol, že úrady teraz kontrolujú cesty a domy a poskytujú pomoc obyvateľom postihnutých severných provincií. „Všetci boli vyzvaní, aby sa držali ďalej od vysokých budov,“ napísal prezident na twitteri.

Filipíny ležia v takzvanom ohnivom kruhu. Stretávajú sa tu tektonické dosky a zemetrasenia sú preto časté.

V júli zemetrasenie o sile siedmich stupňov v provincii Abra a ďalších severofilipínskych provinciách spôsobilo zosuvy pôdy a poškodilo budovy. Najmenej päť osôb zahynulo a desiatky ďalších boli zranených. V roku 1990 zemetrasenie o sile 7,7 stupňa pripravilo na severe Filipín o život takmer 2000 ľudí.

Putin: Rusko musí zrýchliť rozhodovanie o svojich akciách na Ukrajine

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA