Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Nemci považujú Rusko za najväčšiu hrozbu pre svetový mier

Zverejnené:

Upravené: 7. februára 2023 o 13:34

661

Zdroj: Getty Images

REKLAMA

Globalnews

Nemecké obyvateľstvo dnes vníma Rusko ako najväčšiu hrozbu pre mier na svete.

Uvádza sa to v štúdii Allensbachovho inštitútu pre výskum verejnej mienky spolu s Centrom pre stratégiu a vyšší manažment Evropeyska Pravda s odkazom na ntv.

Na otázku, ktorá krajina bude v nasledujúcich rokoch predstavovať najväčšiu hrozbu, 82% účastníkov reprezentatívneho prieskumu označilo Rusko. 60 % respondentov si vybralo Čínu. 52 % obyvateľstva považuje jadrový štát Severnej Kórey za veľmi vážnu hrozbu.

Pred začiatkom agresívnej vojny Ruska proti Ukrajine 24. februára 2022 bolo vnímanie iné, ako ukazuje porovnanie s výsledkami predchádzajúcich prieskumov verejnej mienky. V roku 2021 len 32 % obyvateľov vo veku 16 rokov a viac vnímalo Rusko ako najväčšiu hrozbu.

Ak na západe Nemecka každú sekundu (50%) považuje Spojené štáty za spoľahlivého spojenca, potom vo východných spolkových krajinách to platí pre o niečo viac ako jedného zo štyroch (26%).

Podiel východných Nemcov, ktorí vnímajú Rusko ako hlavnú hrozbu pre mier, je tiež nižší na východe – 73% ako na Západe, kde 84% respondentov zastáva tento názor.

Pripomeňme, že takmer rok po začiatku vojny medzi Ruskom a Ukrajinou zostáva americká podpora Ukrajiny stabilná, zatiaľ čo medzi republikánmi najvyšší počet tých, ktorí obhajujú bezprostredné ukončenie vojny, a to aj za cenu územných strát pre Ukrajinu.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA