Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Premiér Matovič sa v Poľsku stretol s premiérmi V4

Predseda vlády SR Igor Matovič sa dnes v Krakove stretol s predsedami vlád krajín Vyšehradskej štvorky. Premiéri si na schôdzke pripomenuli 30. výročie založenia skupiny.

Zverejnené:

Upravené: 4. júna 2021 o 1:53

430

v matovic
Zľava: Predseda vlády SR Igor Matovič, predseda Európskej rady Charles Michel, predseda vlády Poľska Mateusz Morawiecki, predseda vlády Maďarska Viktor Orbán a predseda vlády Česka Andrej Babiš. Foto: SITA/Úrad vlády SR

REKLAMA

SITA

KRAKOV – Ochrana zdravia a životov nemôže byť spájaná s geopolitikou. Predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO) tak reagoval na otázku o ruskej vakcíne Sputnik V po spoločnom rokovaní predsedov krajín Vyšehradskej štvorky (V4) v poľskom Krakove. Slovenský premiér doplnil, že v tomto zdieľa podobný názor ako maďarský premiér Viktor Orbán. Jednou z hlavných tém stretnutia bola práve pandemická situácia v krajinách Európskej únie (EÚ) a vakcinácia obyvateľov proti ochoreniu COVID-19.

„Povinnosťou nás politikov, predstaviteľov krajín, je urobiť všetko pre to, aby chránili život a zdravie našich občanov, bez ohľadu na to, odkiaľ vakcína pochádza. Aby sme ju zabezpečili, samozrejme tak, aby bola bezpečná a účinná,“ doplnil Matovič. Orbán zdôraznil, že rýchlosť očkovania je najdôležitejšia. „Chceme získať tú vakcínu čo najrýchlejšie, a samozrejme, robiť to v súlade so všetkými bezpečnostnými opatreniami. Rýchlosť je pre nás dôležitejšia ako je cena. Ja som navrhol, aby bola otázka použitia vakcíny úplne uvoľnená od politiky. Nie je východná ani západná, je len vakcína, ktorá zachráni našich občanov,“ povedal maďarský premiér Orbán.

matovic v

Zľava, predsedovia vlád: Maďarska Viktor Orbán, Poľska Mateusz Morawiecki Česka Andrej Babiš a Slovenska Igor Matovič po plenárnom zasadnutí premiérov krajín V4 v Poľsku. Foto: SITA/Úrad vlády

Český predseda vlády Andrej Babiš upozornil na to, aby sa EÚ poučila z prvej vlny pandémie koronavírusu vlani na jar, keď boli členské krajiny odkázané na dovoz bezpečnostných prostriedkov zo štátov mimo únie, konkrétne z Číny. „Dnes sme v podobnej situácii, že výrobcovia vakcín nepochádzajú z Európy a mali by sme z toho urobiť závery,“ pokračoval Babiš.

Podľa poľského premiéra Mateusza Morawieckého je potrebné solidárne spolupracovať, aby bola vakcína dostupná čo najrýchlejšie. „Snažíme sa vyvíjať tlak na Európsku komisiu, aby očkovanie prebiehalo bez prekážok. Boj s pandémiou sa musí spájať s ochranou spoločného trhu a musíme tiež myslieť na budúcnosť, aby sme obnovili ekonomický život,“ uviedol Morawiecki s tým, že komisia by mala využiť ekonomickú silu EÚ na vyvíjanie tlaku na farmaceutické firmy, s ktorými EÚ ako jedna z prvých podpísala zmluvu o dodávke vakcín.

Na stretnutí lídrov V4 sa zúčastnil aj predseda Európskej rady Charles Michel, ktorý zdôraznil, že budú tvrdo pracovať na tom, aby sa zvýšil objem výroby vakcíny pre EÚ. „Prioritou je, aby sa k nám tie dávky dostali čo najrýchlejšie. To je priorita, pre Európsku komisiu,“ povedal Michel. Prvou vecou, na ktorej podľa Michela musí komisia pracovať je zvýšenie výroby vakcíny tak, aby sa zabezpečilo to, čo bolo obsiahnuté v zmluvách.

Na budúci týždeň by sa mala konať videokonferencia v rámci celej Európskej rady, na ktorej by sa mali lídri členský štátov EÚ rozprávať najmä o dodávke vakcín. „Budeme sa venovať tomu, ako by sme zdokonalili koordináciu a spoluprácu tak, aby sme mohli zaočkovať našich občanov čo najrýchlejšie. Je to veľmi dôležité z hľadiska ich bezpečnosti, ale aj ekonomickej obnovy,“ dodal Michel.

matovic

Zľava: Predseda Slovenska Igor Matovič a predseda Poľska Mateusz Morawiecki sa vítajú počas stretnutia premiérov krajín Vyšehradskej skupiny V4 v Poľsku v rámci 30. výročia od založenia V4. Foto: SITA/Úrad vlády SR

Predsedovia vlád krajín V4 sa dohodli na spolupráci v oblasti digitalizácie
matovic v

Igor Matovič, foto: SITA/Úrad vlády SR

Predsedovia vlád krajín V4 sa v Krakove dohodli na spolupráci v oblasti digitalizácie. Babiš, Morawiecki, Orbán a Matovič preto podpísali deklaráciu o spolupráci v tejto oblasti. Premiéri si zároveň pripomenuli 30. výročie založenia V4.

Pri tejto príležitosti podpísali aj slávnostnú výročnú deklaráciu. Pred podpisom sa lídri krajín V4 stretli na kráľovskom hrade Wawel. Na zasadnutí a podpísaní deklarácie sa zúčastnil aj predseda Európskej rady Charles Michel.

Poľsky premiér zdôraznil, že V4 je za posledných päť rokov silnejšia ako v minulosti a je „pohonom ekonomického rozvoja Európy“. „Máme veľký rast HDP, nízku nezamestnanosť a dobré investičné prostredie,“ doplnil. Lídri krajín sa rozprávali aj o východnej politike Európskej únie (EÚ), ktorá je, ako zdôraznil Morawiecki, pre krajiny V4 dôležitá z hľadiska bezpečnosti.

„Zmysel V4 je hľadať spoločné riešenie, rozprávať sa a potom zastupovať tie postoje na pôde EÚ spoločne s ostatnými krajinami, ktoré sú súčasťou nášho európskeho domu. Zároveň to však neznamená, že vyšehradská skupina musí mať na všetko rovnaký názor,“ uviedol na spoločnom vyhlásení Matovič. Český premiér na tému V4 dodal, že skupina nie je politický blok, ale ekonomické zoskupenie.

Témou dnešného stretnutia  bolo zhodnotenie spolupráce a významu V4, pandémia koronavírusu, klimatická politika, digitálna agenda a aktuálne zahraničnopolitické témy. Premiér Igor Matovič sa tiež v Krakove zúčastní na paneli o Hernom priemysle v regióne V4.

matovic v

Predseda vlády Slovenska Igor Matovič (druhý zľava) a predseda vlády Česka Andrej Babiš (druhý sprava) po plenárnom zasadnutí premiérov krajín Vyšehradskej skupiny V4 v Poľsku. Foto: SITA/Úrad vlády SR

Vyšehradská skupina pomáha chrániť Európsku úniu

Maďarský premiér Viktor Orbán v stredu vyhlásil, že úlohou stredoeurópskych národov je pomôcť chrániť Európsku úniu pred vonkajšími hrozbami i vlastnými sklonmi k budovaniu impéria a zároveň ochraňovať svoju nezávislosť. Učinil tak pri príležitosti stretnutia vedúcich predstaviteľov V4 a predsedu Európskej rady Charlesa Michela na krakovskom hrade Wawel.

Predseda vlády Maďarska v Krakove zdôraznil, že V4 pozná, aká je jej zodpovednosť za budúcnosť Európy. Vedúci predstavitelia Poľska, Maďarska, Česka a Slovenska na stretnutí taktiež podpísali vyhlásenie o spolupráci v kybernetickom sektore.

matovic klus v

Zľava: Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Martin Klus a predseda vlády Slovenska Igor Matovič počas rokovania predsedov vlád V4. Foto: SITA/Úrad vlády SR

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA