Sociálne siete

ZAHRANIČIE

OSN: Taliban stihol popraviť bez súdu viac ako sedemdesiat svojich odporcov

Zverejnené:

Upravené: 17. decembra 2021 o 9:50

531

ilustračné foto, zdroj: aljazeera.com

REKLAMA

GLOBALNEWS

Afganské hnutie Taliban od svojho augustového nástupu k moci zavraždilo pri mimosúdnych popravách najmenej 72 príslušníkov bývalých afganských bezpečnostných síl či ďalších ľudí spojených s bývalou vládou.

Uviedla to zástupkyňa vysokej komisárky OSN pre ľudské práva Nada Našífová.

„Od augusta do novembra sme získali dôveryhodné obvinenia z viac ako stovky popráv niekdajších príslušníkov afganských bezpečnostných zložiek a ďalších osôb spojených s niekdajšou vládou, z ktorých najmenej 72 je pripisovaných Talibanu,“ vyhlásila Našífova.

Podľa nej boli v mnohých prípadoch telá zabitých vystavené na verejnosti. „To zvýšilo strach pri veľkej časti obyvateľov,“ dodala zástupkyňa komisárky.

Holandský politik na Twitteri prirovnáva neočkovaných k Židom počas holokaustu

„Som zdesená neustálymi správami o mimosúdnych popravách po celej krajine napriek tomu, že Taliban po 15. auguste vyhlásil všeobecnú amnestiu,“ uviedla Našífova. „Len v provincii Nangarhár sa odohralo najmenej päťdesiat mimosúdnych popráv ľudí, ktorí podľa všetkého patrili k afganskej odnoži teroristickej organizácie Islamský štát.“

Medzinárodné organizácie pre ľudské práva, medzi ktoré sa radí aj Human Rights Watch, už skôr uviedli, že od nástupu Talibanu k moci boli v Afganistane zavraždený alebo bez stopy zmizli desiatky členov bývalých afganských bezpečnostných síl. Znepokojenie vyjadrili Spojené štáty americké aj ďalšie západné krajiny.

Taliban spomínané obvinenia odmieta. „Niektorí členovia bývalých afganských bezpečnostných síl zahynuli, stalo sa tak ale z dôvodu osobných sporov či nepriateľstva,“ povedal podľa AFP hovorca ministerstva vnútra v súčasnej vláde vedenej Talibanom.

Časopis Time označil Elona Muska za osobnosť roku 2021

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA