Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Pri explózii cisterny s palivom na Haiti zomrelo najmenej šesťdesiat ľudí

Zverejnené:

Upravené: 17. decembra 2021 o 9:59

588

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Zástupca primátora mesta Cap-Haitien Patrick Almonor vyhlásil, že pri výbuchu cisterny v noci na utorok zomrelo v meste najmenej 60 ľudí.

Veľmi vysoký je aj počet zranených, ktorí úplne zahltili nemocnice v okolí, uviedla agentúra EFE. Vláda do oblasti pošle poľnú nemocnicu, sľúbil prezident Ariel Henry.

Výbuch podľa úradov nastal, keď sa zhruba stovka ľudí snažila ukradnúť palivo z autocisterny. Krajina už niekoľko mesiacov čelí problémom so zásobovaním pohonných hmôt.

Elon Musk má v pláne premeniť CO2 na raketové palivo

Podľa Almonora hasiči v súčasnosti počítajú a prehľadávajú domy, ktoré boli zapálené pri výbuchu. Zničených bolo najmenej 20 budov v okolí. Almonor uviedol, že úrady zatiaľ nemôžu poskytnúť údaje o obetiach v okolitých domoch.


Kvôli vysokému počtu zranených, ktorý dosahuje najmenej na niekoľko desiatok, sú zaplnené nemocnice aj ďalšie zdravotnícke zariadenia. Niektorí ľudia museli byť ošetrení pred nemocnicou kvôli nedostatku lôžok. Vláda sľúbila vyslať do oblasti poľnú nemocnicu, čo by malo miestnym zariadeniam pomôcť. Premiér Henry tiež vyhlásil štátny smútok.

Podľa úradov explózia nastala po tom, čo sa cisterna kvôli náhlemu manévru prevrátila. Po náraze začalo z cisterny unikať palivo, ku ktorému sa zbehla najmenej stovka ľudí, aby si ho načerpala, a to napriek varovaniu vodiča, uviedla agentúra AFP. Kvôli tomu bol v blízkosti vozidla v dobe výbuchu veľký počet osôb.

Holandský politik na Twitteri prirovnáva neočkovaných k Židom počas holokaustu

Haiti je najchudobnejšou americkou krajinou a v posledných mesiacoch zápasí s problémami so zásobovaním paliva kvôli blokádam ciest ozbrojenými gangmi. Tie kradnú cisterny a palivo potom predávajú na čiernom trhu. Kvôli nedostatku paliva v krajine kolabujú služby, vrátane nemocníc, bánk či verejnej dopravy.

Ceny pohonných hmôt na Haiti rastú kvôli ich nedostatku a minulý týždeň navyše vláda oznámila zdraženie benzínu. Kvôli tomu vyšli do ulíc metropoly Port-au-Prince demonštrovať naposledy v pondelok tisíce ľudí. Niektorí z nich zapaľovali pneumatiky.

Ktorá vakcína je účinnejšia: Moderna či Pfizer? Odborníci z Harvardu majú odpoveď

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA