Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Pred Vianocami sa zrútil Orbánov strop na ceny potravín. V Maďarsku sú na prídel

Zverejnené:

Upravené: 20. decembra 2022 o 11:45

321

Zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Prázdne regály v maďarských obchodoch desia pred sviatkami obyvateľov. Plán tamojšej vlády ochrániť Maďarov pred najvyššou infláciou v Európe sa pred sviatkami zvrtol. Obchodníci začali niektoré základné potraviny predávať na prídel, ceny potravín rapídne stúpajú. Informuje o tom agentúra Bloomberg . Ceny potravín v Maďarsku vzrástli v novembri o 49 percent.

Napríklad reťazec supermarketov Aldi začal obmedzovať nákup zemiakov iba na 1 kilogram za osobu na jednu návštevu obchodu. Podobne je na tom aj mlieko, ktorého si ľudia počas jednej návštevy supermarketu nemôžu odniesť viac ako jeden liter. „Prišla som sem, pretože susedka hovorila, že teraz je tu mlieko,“ povedala 67-ročná obyvateľka Budapešti, ktorá nakupovala v jednej z tamojších predajní Aldi. „Obvykle tu žiadne nie je a vajíčka som už dlho nevidela. Neviem, ako budem piecť na Vianoce,“ dodala žena. Podobné obmedzenia zaviedli aj ďalšie supermarkety ako Spar, Lidl alebo Tesco.

Pôvodným plánom vlády Viktora Orbána bolo stanoviť strop na náklady od pohonných hmôt po hypotéky, aby pomohol Maďarom prečkať krízu súvisiacu s rastom inflácie. Národná centrálna banka však tvrdí, že tieto opatrenia sa stali bumerangom, pretože v jednej z najotvorenejších ekonomík sveta spôsobila nedostatok a zvýšila ceny. Ceny potravín v novembri vzrástli o 49 percent oproti minuloročnému novembru.

Dokáže EÚ prežiť súčasnú krízu?

Miera inflácie v Maďarsku v novembri vzrástla na 22,5 percenta, zatiaľ čo o mesiac skôr predstavovala 21,1 percenta. Maďarsko má najvyššiu infláciu z krajín Visegrádskej skupiny (V4), kam patrí aj Česká republika. Najvýraznejší nárast maďarskí štatistici registrujú v kategórii elektrina, plyn a ďalšie palivá, kde sa ceny medziročne zvýšili o 65,9 percenta. Na druhom mieste je kategória potraviny s medziročným rastom cien o 43,8 percenta. Napríklad vajcia sú oproti minulému novembru drahšie o 102,9 percenta, chleba o 81,8 percenta a mliečne výrobky o 79 percent. O viac ako 70 percent zdražel aj syr, maslo alebo cestoviny, mäso je drahšie o viac ako 50 percent.

Maďarská vláda už skôr prijala opatrenia, ktorých zmyslom bolo znížiť ceny niektorých položiek, napríklad bravčového mäsa, stolného oleja a múky, aby tak prispela k zmierneniu inflácie, toto opatrenie platí až do konca apríla. Už vlani Orbánova vláda zaviedla cenový strop na pohonné hmoty, z toho ale bola nútená tento mesiac cúvnuť, keď začalo palivo dochádzať. Výsledkom toho bol silný rast cien.

Krajiny Európskej únie sa v pondelok zhodli, že obmedzia ceny plynu v prípade ich výrazného rastu. Zavedenie mechanizmu, s ktorým sa počíta od 15. februára, získalo širokú podporu. Hlasovanie sa malo zdržať len Rakúsko a Holandsko. Ako jediné proti bolo Maďarsko, podľa maďarského ministra zahraničných vecí Pétera Szijjártóa povedie opatrenie skôr k rastu cien plynu.

Dohoda počíta s tým, že sa cenový strop automaticky aktivuje v prípade, že cena termínových kontraktov na kľúčovom virtuálnom trhu Title Transfer Facility (TTF) tri dni v rade prekročí 180 eur za megawatthodinu (MWh). Zároveň musí jej rozdiel oproti priemernej svetovej cene skvapalneného zemného plynu (LNG) byť najmenej 35 eur.

Kremeľ krok únijných krajín považuje za neprijateľný a za útok na trhové ceny. Moskva už dopredu varovala, že ak EÚ cenový strop zavedie, zaplatia za to obyvatelia štátov podporujúcich toto opatrenie. Ruský prezident Vladimír Putin dokonca pohrozil zastavením dodávok energií a varoval, že Západ bude v zime mrznúť. Krajiny EÚ ale tvrdia, že sú na tohtoročnú zimu pripravení.

Putinovi sa nepodarilo Lukašenka zlomiť, aby sa zapojil do vojny, myslí si inštitút

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA