Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Bývalá sekretárka z koncentračného tábora dostala v Nemecku dvojročnú podmienku. Žena má 97 rokov

Zverejnené:

Upravené: 20. decembra 2022 o 11:57

235

Zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Dvojročný podmienený trest v utorok súd v nemeckom Itzehoe udelil 97-ročnej žene, ktorá počas druhej svetovej vojny pracovala ako sekretárka v nacistickom koncentračnom tábore Stutthof. 

Podľa rozsudku je zodpovedná za napomáhanie k vraždám viac ako 10 500 väzňov, píše agentúra DPA. Proces s Irmgard Furchnerovou je zrejme jedným z posledných, v ktorom je súdený niekto kvôli zločinom súvisiacim priamo s druhou svetovou vojnou a holokaustom.

Furchnerová bola od júna 1943 do apríla 1945, teda vo veku svojich 18 a 19 rokov, civilnou zamestnankyňou veliteľstva nacistického koncentračného tábora blízko Gdansku v okupovanom Poľsku.

Pretože bola vtedy taká mladá, bola súdená podľa trestných zákonov vzťahujúcich sa na mladistvých.

Obžaloba bola presvedčená, že Furchnerová dobre vedela, čo sa v tábore deje, a svojou prácou napomáhala jeho ďalšiemu fungovaniu. Zo svojej pracovne na prvom poschodí veliteľstvo videla do veľkej časti tábora, vrátane zhromaždiska, na ktorom noví väzni prechádzali selekciou.

Weinstein je vinným zo znásilnenia, zhodla sa súdna porota

Navyše musela Furchnerová podľa vyšetrovateľov vidieť a predovšetkým cítiť takmer stále prítomný pach z krematórií spaľujúcich mŕtvych. Obhajoba tvrdila, že sa nepodarilo dostatočne preukázať, že o zverstvách vedela.

Priebeh procesu

Proces začal vlani koncom septembra. Ako spolužalobci počas neho figurovali preživší z koncentračného tábora Stutthof, ktorí na súde vypovedali o utrpení aj o obrovskej úmrtnosti väzňov. Podľa DPA ale bolo najdôležitejšie svedectvo súdneho znalca.

Obžalovaná sa spočiatku chcela procesu vyhnúť. Počas prvého rokovacieho dňa zmizla z domova pre seniorov a polícia ju objavila o niekoľko hodín neskôr v neďalekom Hamburgu. Súd na ňu vydal zatykač a žena strávila päť dní vo vyšetrovacej väzbe.

Prehovorila až na záver procesu, keď dala najavo, že ju mrzí, čo sa stalo. „Je mi ľúto, že som vtedy bola práve v Stutthofe. Viac nemôžem povedať,“ uviedla.

Obžaloba pre Furchnerovú žiadala dvojročný podmienený trest, obhajoba navrhovala, aby bola oslobodená od viny.

Stutthof pôvodne od roku 1940 slúžil ako takzvaný pracovno-výchovný tábor, ktorým prešli desaťtisíce Poliakov a občanov Sovietskeho zväzu, internovaní v ňom ale boli aj politickí väzni, ľudia podozriví zo zakázaných homosexuálnych stykov alebo svedkovia Jehovovi.

Od polovice roku 1944 do Stutthofu mierili tisíce Židov z Pobaltia či poľskí civilisti zatknutí po potlačení varšavského povstania.

Do konca druhej svetovej vojny zomrelo v Stutthofe, jeho pobočných táboroch a pri miestnych pochodoch smrti okolo 65 000 ľudí. Súčasťou zariadenia bola aj plynová komora, mnoho väzňov bolo zavraždených zastrelením či pomocou fenolových injekcií do srdca. Tisíce ľudí zomreli od hladu.

Stíhanie zločinov v Nemecku

Nemecká justícia stíhanie možných vojnových zločincov bez ohľadu na ich vysoký vek obhajuje hľadaním spravodlivosti pre obete nacistických zverstiev. Ako kľúčové tak nie je vnímané to, či odsúdený do väzenia skutočne nastúpi, ale samotné vynesenie verdiktu.

Za zlom je považovaný proces s niekdajším dozorcom z vyhladzovacieho tábora Sobibór Johnom Demjanjukom, ktorého sa po dlhých peripetiách podarilo postaviť pred súd v roku 2011, keď mal 91 rokov.

Za napomáhanie k vraždám viac ako 28 000 Židov bol nakoniec Demjanjuk odsúdený na päť rokov väzenia; k výkonu trestu ale nenastúpil a v roku 2012 zomrel ešte pred skončením odvolacieho konania.

DPA pripomína, že pred Demjanjukovým prípadom boli po celé desaťročia stíhaní len ľudia z vedenia koncentračných táborov, tí, ktorí sami vraždili alebo boli neslávne známi svojou brutalitou.

Tento rok v júni súd v Neuruppine poslal 101-ročného muža na päť rokov do väzenia za to, že ako dozorca v nacistickom koncentračnom tábore Sachsenhausen napomáhal k vraždám viac ako 3500 väzňov. Rozsudok budú ešte preskúmavať justičné orgány.

Pred Vianocami sa zrútil Orbánov strop na ceny potravín. V Maďarsku sú na prídel

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA