Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Putinovi sa nepodarilo Lukašenka zlomiť, aby sa zapojil do vojny, myslí si inštitút

Zverejnené:

Upravené: 20. decembra 2022 o 11:33

379

Zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Ruskému prezidentovi Vladimírovi Putinovi sa zrejme opäť nepodarilo presvedčiť bieloruského vodcu Alexandra Lukašenka, aby sa pripojil k jeho vojnovému ťaženiu na Ukrajine. V analýze zverejnenej v noci na utorok to uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW), ktorý reagoval na pondelňajšiu Putinovu návštevu v Bielorusku.

„ISW opäť vyhodnocuje, že bieloruská účasť v Putinovej vojne proti Ukrajine zostáva nepravdepodobná,“ píšu analytici.

Putin Bielorusko v pondelok navštívil prvýkrát od júna 2019, teda od pandémie covidu-19 a vlny bieloruských prodemokratických protestov z roku 2020, ktoré Lukašenko potlačil s pomocou Kremľa.

Lukašenkov režim na začiatku vpádu ruských vojsk na Ukrajinu tento rok vo februári poskytol bieloruské územie ruským vojakom, ktorí útočili na Kyjev. V súčasnosti Rusom umožňuje podnikať odtiaľ vzdušné útoky na Ukrajinu a ruskú inváziu podporuje aj materiálne. Lukašenko však opakovane povedal, že Bielorusko nemá v pláne vyslať na Ukrajinu svoje jednotky.

Dokáže EÚ prežiť súčasnú krízu?

Analytici uviedli, že vodcovia verejne o ruskej invázii na Ukrajinu počas návštevy nehovorili, upozornili však, že Bielorusko čelí hrozbe zo Západu. ISW už na začiatku tohto mesiaca uviedol, že priame zapojenie Bieloruska do vojny je podľa neho nepravdepodobné.

Lukašenkove tvrdenie o nutnosti ochrany bieloruských hraníc pred štátmi NATO a Západom všeobecne analytici hodnotia ako snahu odôvodniť, prečo sa Minsk nepripojí k ruskej invázii.

„Lukašenko na stretnutí v Misku 19. decembra pravdepodobne odmietol Putinove pokusy prinútiť Bielorusko k hlbším integračným ústupkom,“ uvádza tiež ISW. Putin v pondelok upozornil, že sa Rusko nesnaží Bielorusko „pohltiť“. Uviedol, že tieto „fámy“ sú pokusom nepriateľov Bieloruska a Ruska spomaliť integračný proces oboch krajín.

Koniec chorvátskej kuny: ako bude vyzerať prechod na euro?

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA