Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Predseda Európskeho parlamentu a generálny prokurátor Ukrajiny sa stretli v Bruseli

Zverejnené:

Upravené: 22. marca 2023 o 11:56

273

Zdroj: business.mt

REKLAMA

Globalnews

Predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsola sa v Bruseli stretla s generálnym prokurátorom Ukrajiny Andrijom Kostinom a rokovali o postavení Ruska pred súd za vojnu a spáchané zločiny.

Metsola uviedla na svojom Twitteri.

Poznamenala, že stretnutie sa konalo v Európskom parlamente – ako pokračovanie rozhovoru počas ich stretnutia vo Ľvove začiatkom marca.

„Dohodli sme sa, že budeme pokračovať v koordinovanom úsilí o zabezpečenie zodpovednosti za každý spáchaný zločin,“ povedala Roberta Metsolová.

Ako bolo oznámené, v predvečer predsedu Európskeho parlamentu a ministra zahraničných vecí Ukrajiny Dmytro Kuleba uskutočnil telefonický rozhovor, ktorého kľúčovou témou bolo vytvorenie tribunálu pre zločin agresie spáchaný Ruskou federáciou.

Minister zahraničných vecí predtým uviedol, že v skupine štátov, ktoré pracujú na vytvorení osobitného tribunálu pre zločin agresie proti Ukrajine, je už 33 štátov.

Ako viete, 2. marca 2022 začal Medzinárodný trestný súd vyšetrovanie možných zločinov spáchaných na Ukrajine. Na zhromažďovanie dôkazov o ruských vojnových zločinoch na Ukrajine bol vytvorený spoločný vyšetrovací tím, ktorý zahŕňa niekoľko európskych súdnych orgánov.

Hoci sa ICC môže zaoberať vojnovými zločinmi spáchanými jednotlivcami, nemá právomoc stíhať zločin agresie. V tejto súvislosti Ukrajina presadzuje myšlienku vytvorenia špeciálneho tribunálu proti Rusku.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA