Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Švédsky parlament bude v stredu hlasovať o vstupe do NATO

Zverejnené:

Upravené: 22. marca 2023 o 13:11

250

Zdroj: NATO

REKLAMA

Globalnews

V stredu bude švédsky parlament diskutovať a hlasovať o vstupe krajiny do Severoatlantickej aliancie.

Informoval o tom švédsky televízny kanál SVT.

V dopoludňajších hodinách sa budú konať rozpravy v parlamente a hlasovanie o správe Výboru pre zahraničné veci, ktorá odporúča členstvo, je naplánované na približne 17:00 kyjevského času.

Všetko nasvedčuje tomu, že parlament dnes povie „áno“ členstvu Švédska v NATO. To znamená, že vláda formálne dostane zelenú na vstup do švédskej obrannej aliancie, keď všetky krajiny NATO ratifikujú žiadosť.

Prevažná väčšina politických síl toto rozhodnutie podporuje. Proti sú len Strana ľavice a Strana zelených. Obe strany predložili svoje návrhy na uzákonenie, že jadrové zbrane nemôžu byť na území Švédska v prípade vstupu do NATO.

Rozhodnutie prinesie niekoľko zmien v právnych predpisoch. Okrem iného sa navrhuje, aby sa v prípade vojny alebo hrozby vojny vláda mohla nezávisle, bez rozhodnutia parlamentu, obrátiť na NATO so žiadosťou o vojenskú podporu.

Vláda bude mať tiež právo požiadať NATO o vojenskú podporu, aby sa zabránilo narušeniu integrity švédskeho územia v čase vojny aj mieru.

Pripomeňme, že turecký prezident Recep Tayyip Erdogan 17. marca po stretnutí s fínskym prezidentom Saulim Niinistöom povedal, že Ankara ratifikuje protokol o svojom vstupe do Severoatlantickej aliancie – oddelene od Švédska. V ten istý večer bol protokol predložený tureckému parlamentu.

Švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström poznamenal, že Švédsko „nechce, ale je pripravené“ na takýto scenár.

Ako viete, Turecko a Maďarsko sú posledné dva štáty NATO, ktoré ešte neschválili pristúpenie Fínska a Švédska. Maďarsko plánuje hlasovať o Fínsku 31. marca – tiež oddelene od žiadosti Švédska.

 

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA