Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Príčinou výbuchu v Bejrúte mohla byť aj nedbanlivosť, obetí a zranených pribúda

Zverejnené:

Upravené: 28. januára 2021 o 11:43

289

large         faefedfdddc ea

REKLAMA

6. august 2020 16:00 SITA, Jan Volek

BEJRÚT 6. augusta (SITA) – V súvislosti s utorňajším nešťastím v prístave libanonskej metropoly Bejrút sa vyšetrovatelia mohutného výbuchu sústredia na možnú nedbanlivosť pri skladovaní takého veľkého množstva vysoko výbušnej chemickej zlúčeniny. Po explózii 2750 ton dusičnanu amónneho dosiaľ potvrdili úmrtie 135 osôb a zranenie ďalších približne päťtisíc.

Výbuch spôsobený pravdepodobne neďalekým požiarom pocítili v niekoľkých častiach mesta a v okruhu niekoľkých kilometrov spôsobil rozsiahle škody. Tie predbežne vyčíslili na 10 až 15 miliárd dolárov. Takmer 300-tisíc ľudí prišlo v priebehu niekoľkých sekúnd o strechu nad hlavou.

Libanonská vláda niekoľko hodín po incidente nariadila domáce väzenie pre viacerých pracovníkov bejrútskeho prístavu. V uliciach mesta a na sociálnych sieťach narastá hnev Libanončanov, podľa webu aljazeera.com bolo počas stredajšieho dňa najpoužívanejším hashtagom heslo „obesiť“.

Ako uvádza agentúra AP, prístav v Bejrúte a tamojší colný úrad sú známe tým, že patria k najskorumpovanejším a najlukratívnejším inštitúciám v Libanone. Vyšetrovatelia sa taktiež zameriavajú na to, akým spôsobom počas ostatných rokov skladovali vysoko výbušnú chemikáliu používanú v hnojivách. V prístave bola uskladnená od zhabania v roku 2013, pričom bejrútsky vedúci colnej správy údajne už v rokoch 2014, 2015 a 2016 zaslal súdom dovedna päť alebo šesť listov, v ktorých upozorňoval na nebezpečenstvo v prípade, ak dusičnan amónny ostane dlhodobo v skladoch v prístave. Nie je však známe, či a akú dostal odpoveď. „Súdnictvo neurobilo nič. Je to nedbanlivosť,“ uviedol pre web aljazeera.com libanonský minister verejných prác a dopravy Michel Najjar.

V samotnom Bejrúte označili výbuch za najsilnejší v histórii mesta, ktoré v minulosti postihli konflikty so susedným Izraelom, pravidelné bombové a teroristické útoky. Kým libanonskí záchranári počítajú mŕtvych a prehľadávajú sutiny rozbitého Bejrútu, mnohé štáty už na Blízky východ posielajú rôzne formy pomoci. Francúzsky prezident Emmanuel Macron dokonca vo štvrtok osobne pricestuje do Libanonu, vzhľadom na osobitný vzťah „krajiny galského kohúta“ k niekdajšiemu protektorátu.

Informácie pochádzajú z agentúry AP a webstránky aljazeera.com.

Pôvodný článok:
https://www.aljazeera.com/news/2020/08/anger-rises-lebanon-investigation-probes-beirut-explosion-200805191032840.html?fbclid=IwAR25V84YlLFQ5EdJ8Ry_tuVrOhGp4U-rgqIbRp4GN8202HI2NYlfN6bNfFU

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA