Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Prímerie na Ukrajine začalo platiť, oznámilo Rusko

Zverejnené:

Upravené: 8. marca 2022 o 17:00

595

REKLAMA

Rusko oznámilo, že na Ukrajine začalo platiť dohodnuté prímerie a civilisti môžu odchádzať z piatich miest. Pokoj zbraní by mal platiť do ôsmich hodín večer SEČ.

Vytvorené koridory by podľa Ruska mali okrem Ruska a Bieloruska viesť aj do miest na západe Ukrajiny. Napríklad z Kyjeva však bude možné ísť len do Bieloruska a odtiaľ do Ruska.

V meste Sumy na severe krajiny sú pristavené autobusy označené červeným krížom. Prvé vozidlá v konvoji vyšli z mesta o 10 hodine miestneho času (9:00 SEČ), za autobusmi pôjdu osobné autá. Evakuačná trasa zo Sumy vedie cez Lubnu do 170 kilometrov vzdialeného stredoukrajinského mesta Poltava.

Včera sa skončilo sa tretie kolo ukrajinsko-ruských rokovaní

„Bolo dohodnuté, že prvý konvoj vyrazí z mesta Sumy o 10.00 h. Konvoj budú nasledovať miestnych obyvateľov v osobných vozidlách,” uviedla predtým v televíznom vystúpení podpredsedníčka ukrajinskej vlády Iryna Vereščuková.

Vereščuková však varovala, že „ruská strana je pripravená narušiť fungovanie humanitárnych koridorov a manipulovať s trasou, aby donútila ľudí ísť inokedy“.

Rusko je podľa agentúry TASS pripravené otvoriť koridory z Kyjeva a ďalej z Černihivu, Sumy, Mariupolu a Charkova. Podľa Vereščukovej mieri do Mariupolu 30 autobusov, ktoré majú evakuovať civilistov. Z Irpine sa podarilo dostať asi 150 ľudí.

Z mesta Kyjeva a okolia bude možné ísť do Ruskej federácie cez územie Bieloruska. Z Černihivu povedie koridor do Bieloruska, ale napríklad zo Sumy, ktorá bola v noci ostreľovaná, povedie dvoma smermi: do Ruska, ale aj do ukrajinskej Poltavy. Rovnako tak z Charkova má viesť do Ruska či do západoukrajinského Ľvova a z Mariupolu na ruské územie a do ukrajinskej Záporožskej oblasti.

Rusko a Ukrajina sa v doterajších rokovaniach dohodli na potrebe humanitárnych koridorov na evakuáciu civilistov. V praxi ale snaha o ich zorganizovanie zlyhávala, pretože pokoj zbraní nebol dodržiavaný.

USA: Zaručíme Pobaltiu ochranu pred Ruskom

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA