Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Prvé vozidlá amerického konvoja dorazili do ČR, idú na cvičenie na Slovensko

Zverejnené:

Upravené: 16. februára 2022 o 15:21

416

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Prvé vozidlá amerického vojenského konvoja vošli dnes o 21:00 do Česka cez hranice v Rozvadove. Vojaci sa presúvajú z Nemecka na cvičenie na Slovensko.

Prvých 12 nákladných vozidiel vošlo do krajiny s dvojhodinovým oneskorením oproti plánu. V tme a chlade na nich čakalo niekoľko priaznivcov vojenskej techniky.

Konvoj pokračuje po diaľnici do Ostrova pri Stříbra, kde má technickú prestávku na dotankovanie a kontrolu vozidiel. Nasleduje presun do Rančířova na Jihlavsku, kde vojaci prespia. Celý presun bude mať 500 kusov techniky a 1200 vojakov, povedala ČTK hovorkyňa generálneho štábu Magdalena Dvořáková.

Konvoj podľa Dvořákovej bude prechádzať po českých cestách v nočných hodinách rozdelený do piatich častí. Každá časť bude rozdelená na tri až päť skupín, ktoré budú prechádzať s hodinovým odstupom kvôli plynulosti dopravy. Dnes v noci pôjdu tri skupiny po desiatich až 20 vozidlách. Do Rančírovho pri Jihlave tak budú americkí vojaci dochádzať v niekoľkých prúdoch denne. Posledný by odtiaľ mali odchádzať 22. februára. Tábor im poslúži aj pri návrate v druhej polovici marca.

Rusko sťahuje časť vojska pri hraniciach s Ukrajinou späť na svoje základne

„Tento presun je zatiaľ najpočetnejší v porovnaní s minulým rokom, keď sa jednotky presúvali na cvičenie Saber Strike a presun obsahoval 900 vojakov a 600 kusov kolesovej techniky,“ uviedla armádna hovorkyňa. Po prejazde hranice polícia skontrolovala počty vozidiel a vojakov. „Vozidlá tiež dostanú GPS zariadenia na monitorovanie ich presunu po celom území SR,“ povedala Dvořáková.

V prvej skupine asi 12 vozidiel a 29 vojakov bolo jedno obrnené kolesové vozidlo Stryker v zdravotníckej úprave, zvyšok tvorili predovšetkým nákladné logistické vozidlá. Ani dlhé čakanie v chlade neodradilo niektorých priaznivcov vojenskej techniky.

Dvojhodinové zdržanie príchodu prvej skupiny oproti pôvodným predpokladom odôvodnil veliteľ jednotky Christopher Richardson vybavovaním dokladov a všetkých písomných náležitostí. Pri presune neočakáva žiadne väčšie problémy. „Ideme 800 kilometrov na cvičenie na Slovensko. Bezpečnosť je pre veliteľa a vojakov v našom konvoji hlavnou prioritou. Sme vďační za policajný sprievod a ďakujeme všetkým za trpezlivosť pri našom presune na miesto určenia,“ povedal.

Konvoj, ktorý vyšiel z americkej vojenskej základy z nemeckého Vilsecku, je podľa neho zásadnou súčasťou cvičenia Saber Strike. „Cvičenia, ako je Saber Strike, sú pre spojencov v NATO základnou príležitosťou posilniť naše individuálne aj kolektívne zručnosti, učiť sa jeden od druhého a posilniť našu koalíciu,“ dodal Richardson.

V Bavorsku sa zrazili dva miestne vlaky, hlásia18 zranených a jedno úmrtie

Vojakov sprevádza po ceste vojenská aj štátna polícia. „Dôrazne upozorňujeme vodičov, aby v žiadnom prípade nenarušovali celistvosť kolóny vojenských vozidiel. Je nutné si uvedomiť, že sa jedná o ťažkú ​​armádnu techniku ​​a každý neštandardný manéver by mohol mať za následok kolíziu, ktorá by mohla mať až fatálne následky. Počítajte teda s tým , Že kolónu vozidiel musíte predbehnúť celú alebo ísť za ňou. Ak budete mať v pláne zísť z diaľnice, odporúčame vám ísť za kolonou armádnej techniky a následne diaľnicu bezpečne opustiť,“ odkázala vodičom plzenská policajná hovorkyňa Eva Červenková.

Vo vojenskom areáli v Rančírove pri Jihlave čakajú americký vojenský konvoj vykurované stany aj temperované kontajnery so sprchami a ďalším sociálnym zázemím. Pripravený je zdravotný tím a tiež stan na izoláciu vojakov, v prípade že by sa u niektorých preukázal covid-19. V areáli môže počas presunu konvoja z Nemecka na cvičenie na Slovensko odpočívať až 350 vojakov.

Vojaci a technika armády USA sa cez územie republiky presúvali už niekoľkokrát. Naposledy prechádzali vlani v máji a júni.

ČAPUTOVÁ: Rusko nesmie rozhodovať o Donbase

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA