Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Rusko sťahuje časť vojska pri hraniciach s Ukrajinou späť na svoje základne

Zverejnené:

Upravené: 15. februára 2022 o 17:04

814

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že časť vojakov, ktorí sa nachádzali pri hranici s Ukrajinou, ukončili vojenské cvičenia a vrátia sa do svojich základní. 

Veľké vojenské manévre naprieč Ruskom ale budú pokračovať. Ukrajina a Západ uspeli v snahe zabrániť eskalácii z ruskej strany, komentoval ruské sťahovanie šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba.

„Jednotky Južného a Západného vojenského okruhu dokončili svoje úlohy a už začali s nakladaním (vybavenia) do železničných a cestných transportérov. Dnes sa začnú presúvať do svojich vojenských základní,“ povedal hovorca ministerstva Igor Konašenkov.

Agentúra RIA Novosti má k dispozícii záznam tankov a ďalších obrnených vozidiel, ktoré sú nakladané na železnici. Ministerstvo ďalej dodalo, že použije nákladné autá na presun ťažkého vybavenia, jednotky budú na základňu pochodovať osobitne.

V Bavorsku sa zrazili dva miestne vlaky, hlásia18 zranených a jedno úmrtie

Konašenkov súčasne upozornil, že pokračuje cvičenie ruských a bieloruských jednotiek v Bielorusku, ako aj ďalšie rozsiahle cvičenia, do ktorých sú zapojené „prakticky všetky vojenské okruhy, flotily vojenského námorníctva a výsadkové vojská“. Na záver manévrov v Bielorusku sú pozvaní ako pozorovatelia zahraniční vojenskí pridelenci a novinári.

„15. február vojde do histórie ako deň, keď západná vojnová propaganda zlyhala. Boli zahanbení a zničení bez jediného výstrelu,“ komentovala hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovova.

Kremeľ potvrdil sťahovanie síl ako „bežný proces“ návratu jednotiek po cvičení do posádok. Podľa Reuters tiež vyhlásil, že americké varovaniao o tom, ako Rusko zaútočí v stredu na Ukrajinu, sú neopodstatnenou hystériou, určenou na zvýšenie napätia v Európe.

Kyjev stiahnutie časti vojsk privítal. „Spoločne s našimi partnermi sme dokázali zabrániť novej eskalácii od Ruska,“ vyhlásil ukrajinský minister zahraničia.

Poľsko sa pripravuje na možnú migračnú krízu, dôvodom je situácia na Ukrajine

Britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová uviedla, že Británia bude potrebovať vidieť dôkazy, že Rusko stiahlo všetkých svojich vojakov od hraníc s Ukrajinou. Len tak bude veriť, že Moskva nemá žiadne plány na inváziu.

Na správy o stiahnutí vojsk už pozitívne zareagovali trhy. Rubeľ, ktorý je pod tlakom kvôli obavám zo západných sankcií v prípade ruskej invázie, posilnil o 1,5 percenta.

Stiahnutie časti vojsk už predtým oznámil ruský minister obrany Sergej Šojgu. V pondelok uviedol, že vojenské manévre začaté v decembri „končia“ a ďalšie cvičenia skončia „v blízkej budúcnosti“.

Moskva popiera, že by chcela na susedný štát zaútočiť, ale žiada od Západu, aby vylúčil možnosť vstupu Ukrajiny do Severoatlantickej aliancie a aby upustil od posilňovania svojej vojenskej prítomnosti v blízkosti ruských hraníc. Spojené štáty aj NATO však trvajú na zachovaní politiky otvorených dverí do Aliancie a na práve Ukrajiny vybrať si svojich spojencov.

Zelenskyj telefonoval s Bidenom, pozval ho do Kyjeva

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA