Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Putin súhlasil so zapojením šéfa FC Chelsea Romana Abramoviča do mierových rozhovorov

Zverejnené:

Upravené: 25. marca 2022 o 14:55

616

zdroj: wsj.com

REKLAMA

GLOBALNEWS

Abramovič sa už koncom februára usiloval o súhlas na najvyššej úrovni, aby mohol pomôcť s rokovaniami, píše Financial Times.

Portál sa odvoláva na tri zdroje, ktoré uviedli, že Abramovič sa potom, ako získal Putinovu podporu, stretol s vysokým predstaviteľom úradu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby pomohol s prípravou rozhovorov. Práve vtedy mali strany začať diskusiu o predbežnom pláne, ako zastaviť ruskú inváziu na Ukrajinu.

Ukrajina a Západ sa obávajú, že Moskva ich môže využiť, aby získala čas na preskupenie jednotiek a na obnovenie pozemnej ofenzívy. Rokovania však stále pokračujú.

Prokurátor navrhuje väzobného stíhanie Jána Slotu

FT poukázali na to, že západní činitelia informovaní o priebehoch rozhovorov spochybnili, či Abramovič zohral nejakú úlohu pri ich príprave. Podľa ďalších sa mohol pokúsiť zveličiť svoje zásluhy v snahe zabrániť tomu, aby sa stal terčom západných sankcií a nestratil kontrolu nad aktívami v Británii vrátane futbalového klubu Chelsea, čo sa mu však nepodarilo dosiahnuť.

The Wall Street Journal vo štvrtok informoval, že Zelenskyj sa v nedávnom telefonáte s Joeom Bidenom prihováral, aby Američania nezaraďovali Abramoviča na čiernu listinu. Dôvodom malo byť práve to, že by mohol byť sprostredkovateľom medzi Ukrajinou a Putinom a prispieť k dohodnutiu mieru.

EÚ odmieta platiť za plyn Rubľom, išlo by o porušenie kontraktov

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA