Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Putin udelil ruské občianstvo americkému whistleblowerovi Snowdenovi

Zverejnené:

Upravené: 27. septembra 2022 o 12:52

257

Zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Ruský prezident Vladimír Putin v pondelok schválil ruské občianstvo pre bývalého spolupracovníka amerických tajných služieb Edwarda Snowdena. Ten zverejnil utajované informácie o americkej elektronickej špionáži a už niekoľko rokov žije v ruskom exile.

Tridsaťdeväťročný Snowden je jedným z viac ako siedmich desiatok cudzincov, ktorým teraz úrady udelili ruské občianstvo. Výnos s ich menami bol zverejnený na oficiálnych vládnych stránkach.

Snowden býval spolupracovníkom americkej Národnej agentúry pre bezpečnosť. V roku 2013 zverejnil utajované informácie o využívaní telefónnych záznamov amerických občanov tajnými službami. Za vyzradenie týchto dát je v USA obvinený zo špionáže a krádeže a hrozí mu 20 rokov väzenia.

NASA testovala obranu Zeme pred vesmírnym telesom

Od roku 2013 sa pred americkou justíciou ukrýval v Rusku, ktoré mu po jeho úteku zo Spojených štátov udelilo azyl.

Predvlani mu ruské úrady dali povolenie na pobyt na neobmedzenú dobu. Snowden vtedy vyhlásil, že plánuje požiadať o ruské občianstvo a zároveň si chce ponechať to americké.

Na fronte Snowden nepôjde

Hoci prezident Putin v minulom týždni vyhlásil v Rusku čiastočnú mobilizáciu, ktorá sa má dotknúť 300-tisíc mužov, Snowden podľa svojho právnika Anatolija Kučerena do bojov na Ukrajine povolaný nebude.

„Ohľadom tých, ktorí v súvislosti s mobilizáciou podliehajú odvodu, existuje postup stanovený ruskou legislatívou. Vzhľadom na to, že Edward neslúžil v ruskej armáde a nemá skúsenosti s vojenskou službou ani aktívnym bojom, nepodlieha odvodu,“ povedal Kučerena agentúre Interfax .

K Snowdenovej reakcii na udelenie ruského občianstva Kučerena uviedol, že „je Rusku vďačný, že sa od neho v ťažkej chvíli neodvrátilo“. Dodal, že o získanie ruského občianstva sa teraz usiluje aj jeho manželka – Američanka Lindsay Millsová. Ich syn prišiel na svet v Rusku a občianstvo má od narodenia.

V Iráne pri protestoch zomrelo najmenej 41 ľudí, vláda výrazne obmedzuje internet

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA