Sociálne siete

ZAHRANIČIE

V Uruguaji zatkli šéfa prezidentovej ochranky. Mal falšovať doklady pre Rusov

Zverejnené:

Upravené: 27. septembra 2022 o 13:10

213

Zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

V rezidencii uruguajského prezidenta Luisa Lacalla Poua zatkli šéfa jeho ochranky, je podozrivý z toho, že pomáhal falšovať doklady pre Rusov kvôli zisku občianstva. Zadržaný podľa informácií pracoval už pre prezidentovho otca. „Všetci sme nevinní, kým sa nepreukáže vina,“ povedal k situácii prezident.

„Som rovnako prekvapený ako vy,“ povedal v pondelok na tlačovej konferencii novinárom prezident. „Keď som sa vrátil z dovolenky s deťmi, informovali ma, že na mňa v prezidentskej rezidencii čaká šéf rozviedky,“ dodal.

Zadržaným mužom je Alejandro Astesiano, ktorý podľa miestnych médií pracoval už pre prezidentovho otca Luisa Lacalleho Herreru, ktorý bol hlavou štátu v rokoch 1990 až 1995. Pre súčasného prezidenta pracuje už niekoľko rokov, šéfom ochranky sa stal v roku 2019 počas jeho už niekoľkej volebnej kampane.

Putin udelil ruské občianstvo americkému whistleblowerovi Snowdenovi

Astesiana vyšetrujú kvôli účasti na zločineckej skupine, ktorá vytvárala falošné ruské rodné listy. Cieľom skupiny bolo, aby Rusi mohli získavať uruguajské pasy a ďalšie úradné doklady totožnosti, uviedla.

„Hovoríme tu o desiatkach, ba stovkách ľudí,“ povedala k prípadu Štátna zástupkyňa Gabriela Fossatiová. Podľa policajných zdrojov citovaných miestnymi médiami Astesiano využíval kontakty, ktoré mu umožňovali spracovať potrebnú dokumentáciu na získanie pasov pre Rusov. Mnoho z nich opustilo svoju krajinu od 24. februára, keď Rusko napadlo Ukrajinu, ešte viac ich od stredy, keď prezident Vladimír Putin vyhlásil čiastočnú mobilizáciu.

Na otázku novinárov, či bude Astesiano ako šéf ochranky pokračovať, prezident odpovedal, že sa ešte nerozhodol. „Všetci sme nevinní, kým sa nepreukáže vina,“ dodal Lacalle Pou.

Uruguajské médiá v pondelok napísali, že Astesiana už v minulosti vyšetrovali kvôli podvodu, krádeži či sprenevere. Prezident tvrdí, že o tom nevedel.

NASA testovala obranu Zeme pred vesmírnym telesom

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA