Sociálne siete

ZAHRANIČIE

V Iráne pri protestoch zomrelo najmenej 41 ľudí, vláda výrazne obmedzuje internet

Zverejnené:

Upravené: 26. septembra 2022 o 15:16

409

Zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

V Iráne pokračujú protesty, ktoré pred viac ako týždňom rozpútala smrť mladej ženy v policajnej väzbe. O život pri nich prišlo už najmenej 41 ľudí. 

Iránsky prezident Ebráhim Raísí uviedol, že krajina sa musí s demonštráciami „rozhodne vysporiadať“. Irán tiež skritizoval krok USA, ktoré chcú urobiť výnimku zo sankcií, aby pomohli Iráncom zabezpečiť v čase celonárodných protestov internet.

Protesty pokračujú od nedeľného rána. Agentúra Nexta uvádza, že iránske bezpečnostné sily stratili kontrolu v niekoľkých mestách. Vo štvrtom najväčšom meste Tabrízu sa potom polica podľa nej pridala na stranu protestujúcich.

Demonštrácie sa v sobotu konali naprieč Iránom vo viac ako štyridsiatich mestách vrátane Teheránu. Ženy na nich okrem iného pálili hidžáby, ktorými si majú podľa pravidiel islamskej republiky pokrývať hlavy.

Streľba v ruskej škole: zomrelo šesť ľudí a 20 utrpelo zranenie

Práve kvôli porušeniu pravidiel nosenia pokrývky hlavy teheránska morálna polícia minulý týždeň zatkla Mahsu Amíníovú, ktorá ale vo väzbe upadla do kómy a zomrela. Mala 22 rokov a podľa rodiny bola predtým zdravá. Polícia tvrdí, že zomrela na infarkt. Podľa správ kolujúcich na sociálnych sieťach ju policajti bili obuškom a zranili, keď sa udrela hlavou o policajné auto.

Štátne médiá v sobotu citovali Raísího vyjadrenie, že sa Irán musí „rozhodne vysporiadať s tými, ktorí narúšajú bezpečnosť a pokoj krajiny“. Prezident zdôraznil „nutnosť rozlišovať medzi protestom a narušovaním verejného poriadku a bezpečnosti a označil dianie za výtržnosti“.

Pri protestoch v provincii Gílán na severe Iránu zadržala polícia v sobotu 739 ľudí, z toho 60 žien. Hoci iránske štátne médiá hovoria o 41 obetiach, podľa ľudskoprávnych organizácií bude obetí najmenej 50 alebo viac.

Vláda chce obmedziť šírenie správ na internete

Iránske úrady v súvislosti s protestmi uviedli, že v krajine obmedzia prístup k internetu. „Kým nepokoje neskončia, bude internet obmedzený,“ uviedol iránsky minister vnútra Ahmad Vahídí. Dodal, ich cieľom je „zabrániť organizácii nepokojov prostredníctvom sociálnych sietí.“

Už v minulých dňoch sa objavili informácie, že v čase protestov rýchlosť internetu spomalila a že úrady zablokovali prístup k službám Instagram a WhatsApp, ktoré Iránci najviac používajú. Facebook a Twitter úrady v krajine zablokovali už skôr. Telegram, YouTube a TikTok fungujú nespoľahlivo.

V noci na stredu pri streľbe bezpečnostných síl zahynulo podľa organizácie na ochranu ľudských práv Amnesty International najmenej 19 ľudí, vrátane troch detí. „Narastajúci počet mŕtvych je znepokojujúcim ukazovateľom toho, ako bezohľadne úrady útočia na ľudské životy pod rúškom vypnutého internetu,“ uviedla.

USA varovali Rusko pred katastrofou, ak použije jadrové zbrane

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA