Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Putin usporiadal cvičenie jadrových síl, ciele boli podľa Kremľa zasiahnuté

Zverejnené:

Upravené: 27. októbra 2022 o 13:57

728

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Ruský prezident Vladimír Putin sledoval stredajšie cvičenie ruských strategických jadrových síl a vypočul hlásenie, ktoré mu podal minister obrany Sergej Šojgu. Oznámili to ruské tlačové agentúry. Strategické sily splnili úlohy cvičenia v plnom rozsahu, všetky rakety zasiahli svoj cieľ, dodala agentúra TASS s odvolaním sa na Kremeľ.

Rusko usporiadalo cvičenie jadrových síl v čase zvýšeného napätia, keď po vojenských neúspechoch vo vojne proti Ukrajine začala Moskva obviňovať Kyjev, že chystá útok „špinavou jadrovou bombou“, hroziacou rádioaktívnym zamorením rozsiahlej oblasti za pomoci klasickej trhaviny. Ukrajinskí predstavitelia tieto obvinenia popreli. Západ varuje Rusko pred použitím jadrových zbraní pod falošnou zámienkou.

Putin sa spojil s ministrom z kremeľského situačného strediska. Prostredníctvom videohovoru si vypočul hlásenie šéfa rezortu obrany a tiež náčelníka generálneho štábu Valerija Gerasimova. Šojgu vyhlásil, že cvičenie bolo motivované prípravou na prípadný nepriateľský jadrový útok proti Rusku.

„Súdruh vrchný veliteľ, v súlade s plánom výcviku ozbrojených síl sa pod vaším velením koná cvičenie, počas ktorého budú prepracované úlohy zasadenia masívneho jadrového útoku strategickými silami v reakcii na nepriateľský jadrový útok,“ citovala Šojgua agentúra TASS.

Rusko by urobilo vážnu chybu, ak by na Ukrajine použilo jadrovú zbraň, tvrdí Biden

Ruské ministerstvo obrany ukázalo zábery odpálenia medzikontinentálnej rakety Sineva z jadrovej ponorky Tula a rokov strategického bombardéra Tu-95MS, ktorý vypustil strely s plochou dráhou letu. V rámci cvičenia bola z kozmodrómu Pleseck vypustená aj medzikontinentálna raketa Jars. Jej cieľom – a rovnako ako rakety Sineva – bol polygón na Kamčatke na druhej strane Ruska.

Týždne a mesiace pred vojnou Rusko uisťovalo, že sa nechystá susednej krajine napadnúť, kým Putin 24. februára dal rozkaz na útok na Ukrajinu, ktorý rozpútal najväčší pozemný konflikt v Európe od konca druhej svetovej vojny. Vojna v stredu pokračuje 245. dňom. Rusko v bojoch prišlo podľa ukrajinských odhadov o takmer 70-tisíc zabitých vojakov, prinajmenšom na tisíce sa počítajú aj ukrajinské straty, vojakov aj civilistov. Milióny Ukrajincov vyhnala vojna z domovov.

Biely dom odmietol kontrolu Muskových spoločností z hľadiska prítomnosti hrozieb pre národnú bezpečnosť

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA