Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Putin vyhlásil, že zváži návrat k obilnej dohode, ak budú splnené požiadavky

Zverejnené:

Upravené: 20. júla 2023 o 2:13

516

 Ruský prezident Vladimir Putin tiež obvinil západné krajiny, že obilnú dohodu použili na politické vydieranie.

REKLAMA

Ruský prezident Vladimir Putin tiež obvinil západné krajiny, že obilnú dohodu použili na politické vydieranie.

„Pokračovanie obilnej dohody v jej súčasnej forme stráca akýkoľvek význam,“ uviedol Vladimir Putin. Podľa jeho slov by Rusko zvážilo možný návrat k dohode, no len pod podmienkou, že budú dodržiavané všetky zásady a podmienky, s ktorými Rusko pri uzatvorení dohody súhlasilo.

„Namiesto pomoci krajinám v skutočnej núdzi použil Západ obilnú dohodu na politické vydieranie a zmenil ju na nástroj obohatenia sa nadnárodných korporácií a špekulantov na svetovom trhu s obilím,“ povedal ruský prezident..

Obilná dohoda, ktorú vlani v júli spolu s OSN pomohol sprostredkovať turecký prezident Erdogan, Ukrajine povolila vyviezť z čiernomorských prístavov viac ako 32 miliónov ton potravín a obilia.

Značná časť smerovala do rozvojových krajín v Afrike či na Blízkom východe. Dohoda bola niekoľkokrát predlžovaná, naposledy v máji. Jej platnosť vypršala v pondelok po tom, čo Rusko odmietlo jej ďalšie predĺženie.

Prezidentský poradca Ukrajiny Mychajlo Podoľak tvrdí, že Kyjiv sa snaží vytvoriť spoločnú vojenskú hliadku čiernomorských krajín, aby mohol aj naďalej pokračovať vo vývoze obilia z ukrajinských prístavov aj po tom, čo Rusko odstúpilo od dohody.

„Rokovania prebiehajú na všetkých úrovniach. OSN by mala dostať nový mandát na vytvorenie vojenskej hliadky, ktorá by pozostávala z krajín tohto regiónu, napríklad z Turecka, Bulharska alebo aj ďalších štátov,“ vysvetlil poradca Podoľak.

al jazeera

Foto:  Venti Views

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA