Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Ruská burza cenných papierov sa opäť otvára, no zatiaľ v neštandardnom režime

Zverejnené:

Upravené: 22. marca 2022 o 12:34

290

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Moskovská burza v pondelok postupne začala obnovovať obchodovanie, ktoré prerušila vojna na Ukrajine.

Obchoduje sa zatiaľ len so štátnymi dlhopismi, ktorých cena za silného kolísania oslabovala. Centrálna banka už minulý týždeň avizovala, že na začiatku vstúpi na trh, aby situáciu upokojila. Obchodovanie s akciami v Moskve zatiaľ obnovené nebolo.

Obchodovanie na moskovskej burze bolo prerušené 25. februára, deň po invázii ruských vojsk na Ukrajinu. Akcie mnohých ruských firiem v ten deň odpísali často aj viac ako 50 percent, čo regulačné orgány donútilo zakročiť.

Zelenskyj varuje pred treťou svetovou vojnou, je pripravený rokovať s Putinom

Kurz rubľa sa po prvotnom prepade stabilizoval, dolár sa aktuálne predáva zhruba za 105 rubľov. Krátko po začiatku invázie dolár vystúpil až nad 130 rubľov, zatiaľ čo pred inváziou sa pohyboval pod 80 rubľami. V zahraničí sa v pondelok rubeľ pohyboval okolo rovnakých hodnôt ako v Moskve, ale ráno spevnil až na 93,60 rubľa za dolár, uviedla agentúra Reuters.

Ruská centrálna banka ponechala minulý týždeň základnú úrokovú sadzbu na 20 percentách, kam ju mimoriadne zvýšila na konci februára v reakcii na dopady vojny. Základnú sadzbu tak viac ako zdvojnásobila, predtým činila 9,50 percenta.

Ceny niektorých štátnych dlhopisov OFZ denominovaných v rubľoch klesli ešte pred začatím obchodovania až o tretinu. Burza sa pre obchody s týmito obligáciami otvorila o 11:00 SEČ. Prepad ceny, a teda rast výnosu, bol čiastočne reakciou na výrazné zvýšenie základnej úrokovej sadzby z konca februára.

Tisíce obyvateľov Mariupolu boli násilne deportovaných do Ruska, tvrdia predstavitelia mesta

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA