Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Ruské lietadlá s jadrovými zbraňami narušili švédsky vzdušný priestor

Zverejnené:

Upravené: 31. marca 2022 o 13:04

990

Zdroj: superhqwallpapers.com

REKLAMA

Globalnews

Dve ruské lietadlá, ktoré 2. marca narušili švédsky vzdušný priestor neďaleko Gotlandu, boli vybavené jadrovými zbraňami. Informovala o tom podľa „európskej pravdy“ švédska televízna stanica T4.

Podľa televízie išlo o úmyselný čin na zastrašenie Švédska.

2. marca skupina lietadiel vzlietla z ruskej leteckej základne v Kaliningrade. Štyri lietadlá – dve útočné lietadlá Su-24 – boli sprevádzané dvoma stíhačkami Su-27. Dve z lietadiel boli podľa zdrojov TV4 Nyheter vybavení jadrovými zbraňami.

V dôsledku vojny na Ukrajine švédske letectvo zvýšilo pripravenosť a vopred si všimlo, že ruskí piloti smerujú do Gotlandu. Narušenie švédskeho vzdušného priestoru trvalo približne minútu. V reakcii na to letectvo krajiny nechalo vzlietnuť dve stíhačky JAS 39 Gripen. Švédske médiá uviedli, že ruské lietadlá boli vybavené jadrovými hlavicami.

Európske spoločnosti môžu nakupovať ruský plyn v eurách, tvrdí Nemecko

Švédske ozbrojené sily sa nevyjadrili k tomu, či boli obe útočné lietadlá vybavené jadrovými zbraňami, ale domnievajú sa, že porušenie bolo úmyselné.

„Vnímame to ako vedomé konanie. Je to veľmi vážne, najmä preto, že sú krajinou na dosah ruky,“ povedal veliteľ vzdušných síl Karl-Johan Edström.

Rusko ohrozuje dôsledky Švédska, ako aj Fínska v prípade vstupu do NATO.

Švédska premiérka Magdalena Anderssonová je presvedčená, že ruská invázia na Ukrajinu zásadne zmenila bezpečnostnú situáciu v Európe, v dôsledku čoho sa členstvo v NATO stalo pre Švédsko celkom prijateľným.

Rusko vyjadrilo svoju víziu dohôd s Ukrajinou

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA