Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Rusko oficiálne priznalo, že chce kontrolovať východ aj juh Ukrajiny.

Zverejnené:

Upravené: 22. apríla 2022 o 14:16

432

Zdroj: alo.rs

REKLAMA

Globalnews

Ruská armáda nazvala úlohu ruských vojakov v „druhej fáze špeciálnej operácie“ vytvorením „úplnej kontroly nad Donbasom a južnou Ukrajinou“. Informoval o tom Ukrajinská Pravda.

Podľa vojenského predstaviteľa by ruská armáda počas „druhej fázy špeciálnej operácie“ mala zaviesť „plnú kontrolu nad Donbasom“. Podľa neho „kontrola nad Donbasom vytvorí pozemnýkoridor na Krym a ovplyvní životne dôležité zariadenia ukrajinských ozbrojených síl“.

„Kontrola nad juhom Ukrajiny poskytne ozbrojeným silám Ruskej federácie ďalší východ do Podnesterska, kde existujú fakty o útlaku rusky hovoriaceho obyvateľstva,“ povedal zástupca veliteľa Ústredného vojenského okruhu Ruskej federácie. Koľko „fáz“ vojny Rusko plánuje, nešpecifikoval.

Rusko pred začiatkom vojny na najvyššej úrovni poprelo plány na ofenzívu na Ukrajine a potom Vladimir Putin spustil rozsiahlu inváziu. Hlavnými argumentmi vojny nazývanej „špeciálna vojenská operácia“ boli takzvané „oslobodenie Donbasu“, to znamená rozsiahlejšie obsadenie východu Ukrajiny, ako aj imaginárne nebezpečenstvo pre Ruskú federáciu v prípade vstupu Ukrajiny do NATO.

Štyria mŕtvi po pravdepodobnom výbuchu metánu v poľskej uhoľnej bani

Postupujúce na východe Ukrajiny Rusko naďalej popiera zámery prevziať Ukrajinu a zvrhnúť jej legitímne autority, zatiaľ čo západné spravodajské služby sa domnievajú, že Kyjev a kontrola nad Ukrajinou zostávajú Hlavnými cieľmi Putina.

Chersonská oblasť je takmer úplne pod kontrolou ruskej armády, Luhanskej oblasti – o 80%, v Doneckej oblasti sú tvrdé bitky. Podľa miestnych úradov a ukrajinských spravodajských služieb plánujú Rusi čoskoro usporiadať pseudo-referendum v regióne Cherson – pravdepodobne už 27. apríla.

Cieľom okupantov je anektovať územia Donbasu pod ich kontrolou aj zajaté územia regiónu Cherson a časť regiónu Záporožie, ako aj „mobilizáciu“ Ukrajincov z juhu do vojny proti Ukrajine.

Rusi už prestali prepúšťať obyvateľov Chersonskej oblasti, ktorí chcú evakuovať.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA