Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Štyria mŕtvi po pravdepodobnom výbuchu metánu v poľskej uhoľnej bani

Zverejnené:

Upravené: 20. apríla 2022 o 14:31

495

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Nehoda sa stala v stredu 15 minút po polnoci. Podľa dostupných informácií sa pod zemou vznietil metán. V čase výbuchu pracovalo v oblasti 42 baníkov. Pôvodný počet dvoch mŕtvych vzrástol na štyri obete. Ďalších sedem ľudí je momentálne nezvestných.

Stredajšia nehoda sa stala v bani Pniówek na území Sliezskeho vojvodstva, ktoré hraničí s Českou republikou.

Pôvodný počet dvoch mŕtvych sa vyšplhal na štyri obete. Informoval o tom na svojom Twitteri poľský úradník miestnej samosprávy Jacek Sasin. „O situácii som priebežne informovaný. Pripájam sa k modlitbe rodín príbuzných s baníkmi,“ napísal. Traja baníci zomreli priamo v podzemí. Štvrtý podľa spravodajského kanála TVN24 zomrel po prevoze do nemocnice.

Lavrov odmietol možnosť jadrového útoku na Ukrajinu

Hovorca Jastrzębskej uhoľnej spoločnosti Sławomir Starzyński povedal spravodajskej stanici Polsat News, že okrem mŕtvych je na mieste aj mnoho zranených. Dvadsať ľudí už bolo hospitalizovaných. Mnohí z nich utrpeli predovšetkým vážne popáleniny. Medzi siedmimi nezvestnými je podľa TVN24 jeden baník a sedem záchranárov.

Podľa poľského spravodajského kanála sa v bani najprv vznietil metán. K druhému výbuchu došlo zhruba kilometer pod zemou. V tom čase sa v priestore zásahu nachádzali dve skupiny záchranárov, ktorí hľadali pracovníkov bane.

Na celej záchrannej operácii sa teraz podieľa trinásť záchranných tímov. O prebiehajúcich záchranných akciách informovala priamo na svojom Twitteri aj spoločnosť Jastrzębska Spółka Węglowa SA, ktorá baňu vlastní. O rodiny zranených baníkov sa priamo na mieste starali psychológovia.

K nešťastiu sa po havárii vyjadril aj poľský predseda vlády Mateusz Morawiecki. „Moje myšlienky a modlitby sú s rodinami zosnulých baníkov. Stále prebieha boj o nájdenie nezvestných,“ uviedol.

O 9:30 bola podľa informácií spoločnosti záchranná akcia dočasne prerušená. „Záchranná akcia bola dočasne pozastavená do doby, než bude znovu postavená prachová bariéra chrániaca záchranárov pred ďalším výbuchom metánu,“ uviedol hovorca JSW na webe.

Google po novom odkryl na mapách pre verejnosť ruské základne

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA