Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Emmanuel Macron vyhral francúzske prezidentské voľby

Zverejnené:

Upravené: 25. apríla 2022 o 7:21

787

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Emmanuel Macron bol dnes znovu zvolený francúzskym prezidentom. Projekcie francúzskych médií mu prisudzujú pomerne presvedčivé víťazstvo s asi 58 percentami hlasov.

Jeho krajne pravicová súperka Marine Le Penová, ktorá si pripíše asi 42 percent odovzdaných lístkov, uznala svoju porážku. Svoj výkon aj tak označila za žiarivé víťazstvo a povedala, že chce proti Macronovi ďalej bojovať a to najmä v júnových parlamentných voľbách. Macron vo víťaznom prejave povedal, že chce byť prezidentom aj pre stúpencov krajnej pravice, ktorá dnes zaznamenala svoj doteraz najlepší výsledok v modernej francúzskej histórii. Francúzskemu prezidentovi gratulovalo k znovuzvoleniu rad európskych aj svetových lídrov.

„Myslím na tých, ktorí volili Marine Le Penovú (…), pretože od tejto chvíle už nie som kandidátom jedného tábora, ale prezidentom všetkých. Viem, že mnoho našich spoluobčanov, ktorí sa dnes rozhodli pre krajnú pravicu a tiež hnev a nesúhlas, ktoré ich prinútili k voľbe tohto projektu, si žiadajú odpoveď. Je to moja zodpovednosť,“ sľúbil Macron v povolebnom príhovore pod Eiffelovou vežou.

Rusko oficiálne priznalo, že chce kontrolovať východ aj juh Ukrajiny.

„Budem ďalej bojovať za Francúzsko a Francúza,“ povedala Le Penová, ktorá uznala porážku už asi 20 minút po ohlásení prvých projekcií. „Práve začala veľká legislatívna volebná bitka,“ dodala v súvislosti s nadchádzajúcimi parlamentnými voľbami, ktoré budú v júni.

Dnešné druhé kolo prezidentských volieb sprevádzala výnimočne nízka volebná účasť, k urnám prišlo len niečo málo cez 70 percent voličov, čo je najmenej od roku 1969. Veľa ľudí bolo podľa pozorovateľov nespokojných s výberom v druhom kole, mnohí potom dali svoj hlas Macronovi len kvôli tomu. , aby zabránili víťazstvo krajnej pravice.

Krátko po zverejnení prvých projekcií gratulovali Macronovi na znovuzvolenie šéfovia inštitúcií Európskej únie a lídri mnohých európskych krajín. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová uviedla, že sa teší na pokračovanie „skvelej spolupráce“, podobne sa vyjadril aj britský ministerský predseda Boris Johnson. Predseda Európskej rady Charles Michel konštatoval, že európsky blok môže v „búrlivom období“ ďalších päť rokov počítať s aktívnou rolou Francúzska, taliansky premiér Mario Draghi označil výsledok francúzskych volieb za úžasnú správu pre Európu. Voliči Emmanuela Macrona vyslali jasný proeurópsky signál, je presvedčený nemecký kancelár Olaf Scholz.

Lavrov odmietol možnosť jadrového útoku na Ukrajinu

Macronovi zablahoželal aj český premiér Petr Fiala, ČR má podľa neho záujem rozvíjať vzájomné vzťahy. Výsledok privítal aj šéf českej diplomacie Ján Lipavský, ktorý zaželal Macronovi odvahu do ďalších piatich rokov služby Francúzsku a Európe. Je podľa neho treba riešiť výzvy od vojny na Ukrajine po klimatickú zmenu.

Macronovo znovuzvolenie privítali aj prezidentka Čaputová, premiér Eduard Heger aj šéf diplomacie Ivan Korčok.

Rýchle reakcie prišli aj od francúzskych politikov, radikálny ľavicový politik Jean-Luc Mélenchon, ktorý v prvom kole volieb skončil na treťom mieste, Macrona kritizoval ako prezidenta zvoleného najnižším počtom hlasov v dejinách Francúzska a vyzval Francúzov, aby nepoľavovali vo svojom boji. Le Penovej zase vyslovil uznanie krajne pravicový Éric Zemmour.

V niektorých veľkých francúzskych mestách vypukli po oznámení očakávaných výsledkov prezidentských volieb protesty. V centre Paríža podľa médií polícia rozháňala demonštrantov nespokojných s výsledkom slzným plynom rovnako ako v Rennes, kde protestujúci zapálili v uliciach barikádu.

Starosta Moskvy hovorí že v meste je ohrozených 200 000 pracovných miest, pretože západné spoločnosti odchádzajú

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA