Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Poľsko sa pripravuje na možnú migračnú krízu, dôvodom je situácia na Ukrajine

Zverejnené:

Upravené: 14. februára 2022 o 15:13

626

Ilustračný obrázok / Pixabay

REKLAMA

GLOBALNEWS

Varšava tvrdí, že sa pripravuje na „rôzne scenáre“, vrátane záplavy ľudí hľadajúcich bezpečné útočisko, ak by Rusko napadlo Ukrajinu, informuje portál Reuters.

Poľský minister vnútra Mariusz Kaminski uviedol, že Varšava pripravuje plány na viaceré nepredvídané udalosti. Ide napríklad o masový prílev vojnových utečencov, uprostred obáv Západu, že Rusko napadne susednú Ukrajinu.

„Je zrejmé, že vzhľadom na situáciu na Ukrajine sa pripravujeme na rôzne scenáre. Jedným z nich je možný prílev utečencov z Ukrajiny, ktorí môžu v dôsledku možného konfliktu hľadať bezpečný úkryt v našej krajine,“ uviedol Kaminski v nedeľu na Twitteri.

Vyhlásenie prišlo v čase, keď USA a spoločne s NATO opäť vyjadrili obavy z bezprostrednej ruskej invázie Ukrajiny. Americký poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan v nedeľu uviedol, že údajné nahromadenie ruskej armády v blízkosti ukrajinských hraníc naznačuje, že útok môže prísť „kedykoľvek“. Moskva však poprela, že by mala v úmysle napadnúť Ukrajinu a obvinila členov NATO z eskalácie napätia v regióne.

„Akútna fáza“ pandémie by mohla skončiť do polovice roka, oznámilo WHO

Miestni predstavitelia viacerých poľských miest dostali v posledných týždňoch plány na možný príchod utečencov z Ukrajiny. V Ciechanove, asi 90 km severne od Varšavy, starosta Krzysztof Kosinski vyhlásil, že bol požiadaný, aby vytvoril zoznam potenciálnych zariadení pre utečencov, vrátane odhadovaných nákladov a počtu ľudí, ktorí by mohli byť ubytovaní. Budovy možno bude potrebné pripraviť do 48 hodín vopred.

Americkí predstavitelia odhadujú, že v prípade ruskej invázie Ukrajiny utečie až päť miliónov utečencov, informoval Washington Post začiatkom tohto mesiaca. Portál sa odvolal na „spravodajské zdroje“.

Google čelí ďalšej pokute, tentokrát z Ruska

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA