Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Ruský vojaci zaútočili na novinárov z portálu Sky News

Zverejnené:

380

Ilustračný obrázok. Zdroj: Pixabay.com

REKLAMA

Globalnews

Ruská prieskumná jednotka v piatok prepadla štáb britskej stanice Sky News, ktorý pôsobí na Ukrajine a prináša spravodajstvo z vojny.

„Sme novinári, nestrieľajte!“ volali. Ale streľba neustala. Jednou guľkou bol zasiahnutý korešpondent Stuart Ramsey s dvoma kameramanmi Richie Mockler. Hrôzostrašný útok je zachytený na kamere. Na videu je možné spozorovať, že si novinári zo Sky News mysleli, že na nich strieľajú ukrajinskí vojaci. „Sme novinári, sme novinári, prestaňte!“ kričali.

Podľa Ramseyho bolo po chvíli jasné, že ide o profesionálnu jednotku. Streľba je presná. „Guľky neustále triafali naše auto – nemíjeli,“ hovorí. „V tej chvíli sme to nevedeli, ale neskôr nám bolo Ukrajinci povedané, že nás prepadla sabotážna ruská prieskumná jednotka,“ povedal Ramsey.

Ruské úrady kvôli vojne na Ukrajine zablokovali prístup k Facebooku aj Twitteru

Novinári nakoniec z auta utiekli do neďalekého skladu, kde sa ukryli. Pri presune ale Ramseyho trafila guľka do spodnej časti chrbta. „Spomínam si, že ma zaujímalo, či bude smrť bolestivá… Nakoniec ma udivilo, že to ani tak nebolelo. Bolo to skôr ako rana päsťou,“ povedal.

Kameraman Mockler, ktorý po celý čas nechal kameru zapnutú, bol zasiahnutý hneď dvakrát. Zachránila ho nepriestrelná vesta.

Britský premiér Boris Johnson, ktorí je zároveň bývalým dlhoročným novinár, ocenil odvahu novinárov a uviedol, že nasadzujú životy pre to, aby „odzaznela pravda“. „Slobodné médiá sa nenechajú zastrašiť barbarským a nevyberavým násilím,“ napísal.

Európska investičná banka schválila finančnú pomoc pre Ukrajinu

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA