Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Ruské úrady kvôli vojne na Ukrajine zablokovali prístup k Facebooku aj Twitteru

Zverejnené:

Upravené: 5. marca 2022 o 9:48

515

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Ruské úrady zablokovali prístup k sociálnej sieti Facebook. Oznámila to v piatok Ruská Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor).

„(V piatok) bolo prijaté rozhodnutie zablokovať prístup k Facebooku na území Ruskej federácie,“ uviedol Roskomnadzor, ktorý sa pri tomto rozhodnutí odvolal na „26 prípadov diskriminácie ruských médií“ zo strany Facebooku. Podľa agentúry Interfax je zablokovaný už aj Twitter.

Prístup k sociálnej sieti Instagram, ktorú taktiež ako Facebook vlastní spoločnosť Meta, zatiaľ funguje. K zablokovaniu Facebooku ruské úrady pristúpili týždeň po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Podľa Roskomnadzoru prišlo k spomínaným prípadom diskriminácie ruských médií od októbra 2020 po tom, ako sociálna sieť obmedzila prístup k štátnej televízii RT a ruskej agentúre RIA Novosti.

Európska investičná banka schválila finančnú pomoc pre Ukrajinu

Spoločnosť Meta tento krok Ruska zatiaľ nekomentovala. Tento týždeň však uviedla, že v Európskej únii obmedzuje prístup k televízii RT a agentúre Sputnik a že na globálnej úrovni znižuje obsah uverejňovaný ruskými štátnymi médiami na ich účtoch na Facebooku a Instagrame. Tento krok je súčasťou bezprecedentného zásahu ruských úradov proti nezávislým médiám či aktivistom, ku ktorému pristúpili po tom, ako Rusko 24. februára napadlo Ukrajinu.

Niektoré kľúčové ruské liberálne médiá ukončili v uplynulých dňoch svoju činnosť, pričom nedávno prijatý ruský zákon umožňuje na niekoľko rokov uväzniť tých, ktorí zverejňujú „nepravdivé informácie“ o vojne na Ukrajine, čo mnohé médiá prinútilo k tomu, aby prestali pokrývať udalosti v tejto krajine, s ktorou Rusko susedí.

Zvukové nahrávky ruských vojakov: Plač a zúfalstvo sú na dennom poriadku

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA