Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Scholz vyzval partnerov, ktorí môžu poslať tanky na Ukrajinu, aby tak urobili teraz

Zverejnené:

Upravené: 17. februára 2023 o 16:27

478

Zdroj: Politico

REKLAMA

Globalnews

Nemecký kancelár Olaf Scholz vyzval medzinárodných partnerov vyzbrojených bojovými tankami západného štýlu, aby ich poslali na Ukrajinu.

Kancelárka to povedala počas prejavu na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii.

Scholz povedal, že dnes Nemecko ponúka vedúce postavenie v oblasti bezpečnosti.

„Preberáme na seba zodpovednosť, ktorú by krajina takej veľkosti, polohy a ekonomickej sily, akou je Nemecko, mala v takýchto časoch niesť,“ povedal Scholz.

Vyzval partnerov, ktorí môžu poslať tanky západného štýlu na Ukrajinu, aby tak urobili.

„Všetci, ktorí môžu poslať bojové tanky tohto typu, by to mali urobiť. Minister obrany Pistorius, minister zahraničných vecí Berbok a ja osobne sme na to intenzívne vyzývali. Nemecko urobí všetko, čo je v jeho silách, aby uľahčilo tieto rozhodnutia partnerom. Napríklad výcvikom ukrajinských vojakov na pohon tankov tu v Nemecku alebo poskytovaním podpory v oblasti dodávok a logistiky,“ uviedla nemecká kancelárka.

Ako bolo oznámené, nemecký minister obrany Boris Pistorius poznamenal, že pre západných spojencov by bolo ťažké zostaviť dva plné prápory tankov Leopard 2, aby ich poslali na Ukrajinu, ako sľúbili.

Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov po stretnutí so svojím nemeckým náprotivkom v Kyjeve uviedol, že Ukrajina by mala do konca roka dostať 80 Leopardov 1 a prvé dve desiatky by mali prísť „pred letom“.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA