Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Si Ťin-pching získal tretie funkčné obdobie, vo vedení strany posilnili jeho spojenci

Zverejnené:

Upravené: 23. októbra 2022 o 16:49

319

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Čínsky prezident Si Ťin-pching bol potvrdený do funkcie generálneho tajomníka Komunistickej strany Číny na bezprecedentné tretie päťročné funkčné obdobie. 

Strana zároveň vymenovala nový sedemčlenný stály výbor, na čele ktorého stojí práve 69-ročný Si a v ktorom dominujú prezidentovi spojenci. V širšom 25-člennom politbyre chýbajú prvýkrát po štvrťstoročí ženy, podotýkajú agentúry.

V novom stálom výbore politbyra, ktorý predstavuje najužšie vedenie strany a poťažmo aj Číny ako takej, sa na druhom mieste prekvapivo umiestnil 63-ročný šanghajský stranícky vodca Li Čchiang. Výber podľa agentúry DPA naznačuje, že sa blízky dôverník Si Ťin-pchinga stane v marci novým predsedom vlády.

Členom najužšieho mocenského kruhu naopak nebude doterajší čínsky premiér a zástanca ekonomických reforiem 67-ročný Li Kche-čchiang, odchádza do predčasného dôchodku, hoci má len 67 rokov.

V sedemčlennom výbore zostáva vedľa Si Ťin-pchinga aj šéf mocnej disciplinárnej komisie Čao Le-ťi a hlavný ideológ Wang Chu-ning. Okrem šanghajského straníckeho vodcu sú novo členmi tohto úzkeho kruhu aj pekinský stranícky vodca Cchaj Čchi, náčelník generálneho štábu a blízky dôverník Si Ťin-pchinga Ting Süe-siang a šéf strany významnej provincie Kuang-tung Li Si.

Oznámeniu nového najužšieho vedenia predchádzal 20. zjazd Komunistickej strany Číny, na ktorom rokovalo okolo 2300 účastníkov. Si Ťin-pching stojí na čele strany od novembra 2012 a prezidentom je od marca 2013.

Podľa odborníkov sa postupne stal najmocnejším vodcom, akého Čína v posledných desaťročiach mala. Čínsky parlament na svojom zasadnutí v marci 2023 Si Ťin-pchinga podľa predpokladov zvolí ako prezidenta aj na ďalších päť rokov. Teoreticky môže Si vládnuť neobmedzene dlho, pretože v roku 2018 parlament vyškrtol z ústavy klauzulu obmedzujúcu výkon funkcie prezidenta na dva po sebe nasledujúce mandáty, teda na desať rokov.

Tento Cadillac Escalade je pripravený na apokalypsu

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA