Sociálne siete

ZAHRANIČIE

V iránskom Záhedáne vypukli ďalšie protesty. Polícia zadržala desiatky ľudí

Zverejnené:

Upravené: 22. októbra 2022 o 16:22

192

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

V meste Záhedán na juhovýchode Iránu vypukli po piatkových modlitbách opäť protesty. Na záberoch, ktoré odvysielala iránska štátna televízia, boli vidieť vytlčené náklady obchodov, chodníky posiate rozbitým sklom a zničené bankomaty. Iránske úrady informovali o zadržaní 57 demonštrantov.

Ľudia v Iráne protestujú už od polovice septembra, kedy zomrela 22-ročná Iránka kurdského pôvodu Mahsá Amíníová, ktorá bola zadržaná údajne kvôli tomu, že mala príliš voľne nasadený hidžáb – šatku, ktorou si má žena v moslimskej spoločnosti zakrývať vlasy, krk a poprsie.

Podľa polície utrpela infarkt, podľa kritikov a jej rodiny však zomrela na následky policajnej brutality.

Demonštrácie sa postupne rozšírili do mnohých miest a dedín a už v nich nešlo iba o nosenie hidžábu, ale stali sa protestom proti iránskemu autoritárskemu režimu. Bezpečnostné zložky proti protestujúcim vždy tvrdo zasahovali, používali slzný plyn, ale aj ostré náboje. Podľa ľudskoprávnych organizácií prišlo pri demonštráciách o život už viac ako dvesto ľudí.

Streľba do davu

Prvé násilné strety vypukli v Záhedáne už v piatok 30. septembra a podľa aktivistov vtedy zomrelo vôbec najviac ľudí. Iránske úrady násilnosti pripisovali separatistom, podľa mimovládnej organizácie Iran Human Rights so sídlom v Osle tam ale prepukli protesty okrem iného kvôli tomu, že tamojší policajt znásilnil pätnásťročné dievča.

Ľudskoprávne organizácie tento deň označujú za „krvavý piatok“, bezpečnostné zložky vtedy začali do davov protestujúcich strieľať a zabili desiatky ľudí.

Teraz sa protesty do mesta vrátili. Ako uviedli svetové agentúry, rozsah demonštrácií a represií zostáva nejasný. Iránske médiá tvrdia, že sa na násilnostiach v Záhedáne podieľalo 150 „výtržníkov“, ktorí ničili súkromný majetok a hádzali kamene na vodiča.

Nemecko o krok bližšie pomôcť. Poslanci schválili 200 miliárd eur na reguláciu cien

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA