Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Skupina G7 vyzvala Putina na zastavenie vojny a pripravuje platformu pre povojnovú obnovu Ukrajiny

Zverejnené:

Upravené: 13. decembra 2022 o 13:08

290

Zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Skupina veľkých svetových ekonomík G7 pod nemeckým predsedníctvom opäť vyzvala Rusko, aby zastavilo svoju vojnu na Ukrajine. Po pondelkovom digitálnom summite skupiny to vyhlásil nemecký kancelár Olaf Scholz, podľa ktorého je ruský prezident Vladimír Putin v boji sám. Scholz tiež povedal, že G7 znovu vyslovila podporu Ukrajine a pripravuje medzinárodnú platformu pre koordináciu povojnovej rekonštrukcie krajiny.

„Potvrdzujeme našu rozhodnú podporu Ukrajine,“ uviedli vo vyhlásení predstavitelia skupiny, ktorú vedľa Nemecka tvoria Británia, Francúzsko, Taliansko, Japonsko, Kanada a USA a v ktorej má zastúpenie aj Európska únia.

Na úvod digitálnej schôdzky sa k šéfom vlád a štátov G7 pripojil s prejavom ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. V ňom podľa agentúry AFP povedal, že ukrajinská armáda na boj s ruskými inváznymi silami potrebuje moderné tanky, delostrelectvo a tiež strely dlhšieho doletu.

Embargo na ruskú ropu schválila Únia už v lete, šesť mesiacov sa menila logistika, vysvetľuje Bartuška

Agentúra Reuters uviedla, že Zelenskyj sa tiež obrátil na Rusko, aby z Ukrajiny stiahlo vojakov. Ako vhodný termín navrhol Vianoce. Požiadal tiež G7, aby pomohla jeho krajine získať ďalšie dve miliardy kubických metrov zemného plynu.

Dve tretiny Nemcov sú nespokojné s vládou Scholza, ukazuje prieskum

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA