Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Spoločnosť z Južnej Kórey postaví druhú jadrovú elektráreň v Poľsku

Zverejnené:

Upravené: 31. októbra 2022 o 11:52

164

Zdroj: Ipsotek

REKLAMA

Globalnews

Poľsko uzavrelo dohodu s Južnou Kóreou o výstavbe druhej jadrovej elektrárne v krajine, čím urýchlilo svoje úsilie o dosiahnutie energetickej nezávislosti po ruskej invázii na Ukrajinu. Uvádza Bloomberg.

Korea Hydro & Nuclear Power Co, štátny prevádzkovateľ jadrovej elektrárne, podpísal v pondelok vyhlásenie o zámere s poľskými spoločnosťami PGE SA a ZE PAK SA, uviedlo juhokórejské ministerstvo energetiky vo vyhlásení. Konzorcium vybuduje niekoľko reaktorov APR-1400 v blízkosti uhoľných elektrární ZE PAK v Patnove.

„Iniciatívy ZE PAK a PGE sú mimoriadne zaujímavé, pretože sú v súlade so strategickými cieľmi Poľska a Poliakov – lacnou energiou a energetickou nezávislosťou,“ uviedol vo vyhlásení poľský podpredseda vlády Jacek Sasin.

Ruská federácia zasiahla kritickú infraštruktúru kyjevského regiónu, dochádza k zostrelovaniu rakiet

Dohoda prišla niekoľko dní po tom, čo si Poľsko vybralo spoločnosť Westinghouse Electric Co., aby postavila svoju prvú jadrovú elektráreň. Krajina Európskej únie, ktorá je najviac závislá od uhlia, vsádza na jadrovú energiu s cieľom zabezpečiť stabilné dodávky elektrickej energie a zároveň znížiť potrebu dovozu uhlia a zemného plynu. Dohoda je prospešná aj pre kórejskú vládu, ktorá presadzuje vývoz jadrových technológií ako súčasť širšieho tlaku na zníženie emisií.

Vo vyhlásení sa uvádza, že spoločnosti do konca tohto roka vypracujú podrobnejší plán rozvoja, v ktorom načrtnú očakávaný rozpočet a financovanie. Počet reaktorov, ktoré sa majú postaviť, sa určí neskôr.

Juhokórejské ministerstvo energetiky uviedlo, že podpísalo aj samostatné memorandum o porozumení s poľským ministerstvom štátnych aktív, v ktorom súhlasilo s podporou spoločností pri rozvoji projektu a výmenou informácií s cieľom ďalej rozširovať spoluprácu medzi oboma krajinami.

Brazílskym prezidentom sa stane Lula da Silva, tesne porazil Bolsonara

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA