Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Brazílskym prezidentom sa stane Lula da Silva, tesne porazil Bolsonara

Zverejnené:

Upravené: 31. októbra 2022 o 11:02

648

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Budúcim prezidentom Brazílie bude Luiz Inácio Lula da Silva. Ľavicový exprezident v nedeľnom druhom kole volieb tesne porazil súčasnú hlavu štátu Jaira Bolsonara, oznámila ústredná volebná komisia. Za Lulu hlasovalo 50,85 percenta voličov, Bolsonaro získal 49,15 percenta hlasov.

Sedemdesiatsedemročný Lula sa úradu ujme v januári budúceho roka, predtým zastával funkciu prezidenta už v rokoch 2003 až 2011.

Prvé výsledky sa začali objavovať krátko po uzavretí volebných miestností o 21:00 SEČ a ukazovali náskok krajne pravicového Bolsonara o niekoľko percentuálnych bodov. Lula však postupne rozdiel znižoval, až svojho soka dohnal úplne. Okolo 23:00 SEČ už viedol v pomere 50,2 percenta k 49,8 percenta.

Ukrajina po ruskom odstúpení od obilnej dohody zastavila vývoz po mori

Hlasovanie, ktorého sa mohlo zúčastniť 156 miliónov oprávnených voličov, sa v nedeľu zaobišlo bez násilných stretov, agentúra Reuters ale upozornila na obvinenia smerujúce proti brazílskej diaľničnej polícii, ktorá podľa kritikov na chudobnom severovýchode Brazílie rozmiestnila množstvo kontrolných stanovíšť. Niektorí si to vykladajú ako pokus zabrániť priaznivcom Luly hlasovať. Šéf diaľničnej polície dal v minulosti najavo, že podporuje Bolsonara.

Šéf brazílskeho volebného úradu TSE Alexandre de Moraes, ktorý je zároveň sudcom brazílskeho najvyššieho súdu, nariadil ukončenie kontrol. Zároveň ale rozhodol, že nie je nutné nechať volebné miestnosti otvorené dlhšie.

Nedeľným hlasovaním vyvrcholil vyhrotený súboj medzi šesťdesiatšesťročným Bolsonarom a o desať rokov starším Lulou.

Prvé kolo volieb vyhral začiatkom októbra Lula, ktorý bol hlavou štátu v rokoch 2003 až 2010, keď získal 48,4 percenta hlasov, Bolsonaro dostal 43,2 percenta.

V Indii sa zrútil visutý most, zomrelo najmenej 132 ľudí. Väčšina z nich spadla do rieky

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA