Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Štáty EÚ sa zhodli na znížení spotreby plynu. Úspory majú byť dobrovoľné

Zverejnené:

Upravené: 27. júla 2022 o 11:32

325

Zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Štáty Európskej únie sa kvôli očakávanému obmedzeniu dodávok plynu z Ruska dohodli na pravidlách obmedzenia spotreby tejto suroviny pre nadchádzajúcu vykurovaciu sezónu. 

Po prvej časti rokovaní únijných ministrov energetiky o tom informovalo české predsedníctvo Rady EÚ. Ministri rokovali o upravenom návrhu Európskej komisie, ktorá počíta s dobrovoľnými úsporami vo výške 15 percent. Jeho súčasťou je aj možnosť vyhlásenia plynovej núdze, v ktorej budú úspory povinné. Mnohé štáty si z pôvodného návrhu vymohli ústupky.

Európsky blok očakáva, že Rusko siahne pred zimou k ďalším obmedzeniam dodávok plynu. Už v stredu chce ruská plynárenská spoločnosť Gazprom znížiť prísun suroviny plynovodom Nord Stream 1 na pätinu jeho maximálnej kapacity. Únijné štáty sa preto necelý týždeň od návrhu v nebývalo rýchlom čase zhodli na obmedzení spotreby.

„EÚ je jednotná a solidárna. Dnešná dohoda jasne ukazuje, že sa členské krajiny rázne postavia akejkoľvek snahe Ruska rozdeliť EÚ použitím dodávok energie ako zbrane,“ uviedol český minister priemyslu Jozef Síkela, ktorý dnes rokovania s únijnými kolegami prvýkrát predsedá.

Členské krajiny sa zaviazali znížiť v období od začiatku augusta do konca marca spotrebu plynu oproti priemeru z posledných piatich rokov. O výnimky si budú môcť zažiadať napríklad krajiny, ktoré nie sú prepojené s únijnou plynárenskou infraštruktúrou alebo je ich napojenie nedostatočné. Môžu si ich vyjednať aj krajiny, ktoré majú dostatočné zásoby plynu na zimu alebo sú od plynu závislé ich kritické priemyselné odvetvia.

Rusko sa po roku 2024 stiahne z projektu Medzinárodnej vesmírnej stanice ISS

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA