Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Rusko sa po roku 2024 stiahne z projektu Medzinárodnej vesmírnej stanice ISS

Zverejnené:

Upravené: 27. júla 2022 o 11:15

255

Zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Rusko sa po roku 2024 stiahne z projektu Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS). 

Na rokovaní s prezidentom Vladimirom Putinom to povedal nový šéf ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos Jurij Borisov. Informovala o tom v utorok agentúra Interfax. Rusko chce podľa neho vybudovať vlastnú orbitálnu stanicu. NASA uviedla, že oficiálna správa o ruskom odstúpení od medzinárodného projektu neprišla.

„Samozrejme budeme plniť všetky naše záväzky voči našim partnerom, ale rozhodnutie o odchode z tejto stanice po roku 2024 bolo prijaté,“ povedal Borisov. „Myslím, že dovtedy začneme vytvárať ruskú orbitálnu stanicu,“ dodal.

Spojené štáty po prvýkrát nevylúčili možnosť zásobovania Ukrajiny stíhačkami

Vybudovanie ruskej orbitálnej stanice (ROSS) bude podľa neho hlavnou prioritou Roskozmosu v oblasti pilotovanej kozmonautiky.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov dnes na otázku agentúry TASS povedal, že rozhodnutie odstúpiť z projektu ISS po roku 2024 bolo prijaté už skôr. Borisovovo vyhlásenie podľa agentúry AP potvrdilo predchádzajúce vyjadrenie ruských predstaviteľov o zámeroch Moskvy opustiť Medzinárodnú vesmírnu stanicu po tomto roku.

Borisov stál na čele ruskej vesmírnej agentúry v polovici júla, kedy vystriedal Dmitrija Rogozina. Dovtedy Borisov zastával funkciu vicepremiéra a venoval sa otázkam vesmíru a vojensko-priemyselných komplexov.

Ruské rozhodnutie odísť z ISS prichádza v čase mimoriadneho napätia medzi Moskvou a Západom kvôli ruskej vojenskej agresii na Ukrajine. Napriek rozkolu sa však NASA a Roskosmos začiatkom mesiaca dohodli na pokračovaní spoločných letov na ISS, poznamenala AP.

„Je to poľutovaniahodný vývoj, vzhľadom na dôležitú vedeckú prácu vykonávanú na ISS, drahocennú profesionálnu spoluprácu, ktorú naše vesmírne agentúry počas rokov udržiavali a predovšetkým vzhľadom na našu obnovenú dohodu o spolupráci na vesmírnych letoch,“ reagoval na výroky z Moskvy hovorca americkej diplomacie Ned Price .

Medzinárodná vesmírna stanica v súčasnosti zostáva jednou z posledných oblastí spolupráce medzi Moskvou a Západom, ktorá na Rusko uvalila sériu sankcií kvôli invázii na Ukrajine.

Napriek vypätej situácii na Zemi sedem obyvateľov ISS opakovane tvrdilo, že spolu na obežnej dráhe vychádzajú dobre, rovnako ako riadiace tímy v americkom Houstone a v Moskve, poznamenala už skôr AP. Súčasné osadenstvo stanice tvoria traja Američania, traja Rusi a Taliani.

Filipíny zasiahlo silné zemetrasenie so silou 7,3 stupňa

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA