Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Talianska sopka Etna je opäť aktívna, chrlí sa z nej dym a popol

Zverejnené:

Upravené: 21. februára 2022 o 16:59

373

zdroj: Twitter/INGV

REKLAMA

GLOBALNEWS

Sopka Etna na talianskom ostrove Sicília v pondelok znova chrlila dym a popol, v dôsledku čoho museli dočasne uzavrieť tamojšie letisko v meste Catania, oznámil na sociálnej sieti Twitter taliansky Národný ústav geofyziky a vulkanológie (INGV).

Oblak dymu stúpal do výšky približne desiatich kilometrov nad kráterom na juhovýchodnom úbočí sopky Etna, ktorá je jednou z najaktívnejších na svete. Taliansky úrad civilnej ochrany uviedol, že popol pokryl cesty, balkóny i strechy budov v okolitých mestách a obciach. Správy o zranených či škodách hlásené neboli.

V pondelok napoludnie preto uzavreli neďaleké medzinárodné letisko Vincenza Belliniho v Catanii a prichádzajúce lety presmerovali do Palerma.

EÚ varuje Rusko pred ďalšími sankciami v prípade útoku na Ukrajinu

INGV dodal, že evidoval postupný nárast seizmických otrasov vyvolaných unikajúcimi plynmi. Môže ísť o predzvesť toho, že opäť dôjde vytrysknutiu tzv. lávovej fontány. Naposledy Etna chrlila lávu 10. februára.

Etna, ktorá meria 3324 metrov, je najvyššou aktívnou sopkou v Európe a za posledných 500-tisíc rokov bolo na nej zaznamenaných množstvo erupcií. Od vlaňajšieho februára do októbra došlo k zhruba 50 prípadom oživenia aktivity, pri ktorých tento vulkán chrlil lávu a popol.

SIS vníma kritiku od Lipšica ako cielenú diskreditáciu

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA