Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Tesla bola skritizovaná za „podporu genocídy“

Zverejnené:

Upravené: 4. januára 2022 o 17:10

314

Ilustračný obrázok / Pixabay

REKLAMA

GLOBALNEWS

Oznámenie výrobcu elektromobilov Tesla, že otvoril showroom v čínskom Sin-ťiangu, sa stretlo s kritikou amerických právnických a obchodných skupín, pretože sa predpokladá, že región je zapojený do porušovania ľudských práv, informuje portál The Wall Street Journal.

Tesla minulý piatok oznámila otvorenie showroomu v regionálnom hlavnom meste Sin-ťiangu, Urumči.

Americký senátor Marco Rubio, jeden zo zástupcov minuloročného návrhu zákona zakazujúceho dovoz mnohých amerických dovozov zo Sin-ťiangu, kritizoval v pondelok krok Tesly v príspevku na Twitteri. Uviedol, že „korporácie bez národa“ pomáhajú Číne „zakrývať genocídu a otrockú prácu.“

Americká skupina pre ochranu moslimov a občianske práva Rada pre americko-islamské vzťahy taktiež skritizovala tento krok. V utorok vyhlásila, že „podnikaním v čínskej provincii Sin-ťiang Tesla podporuje genocídu.“ Skupina vyzvala Elona Muska, aby novootvorený showroom okamžite zatvoril.

S podobným vyhlásením pre Forbes prišla aj Aliancia pre americkú výrobu.

USA a niekoľko ďalších štátov kritizuje čínske zaobchádzanie s etnickým obyvateľstvom Ujgurov a niektorými ďalšími moslimskými menšinami, ktoré žijú v provincii Sin-ťiang. Existujú obvinenia, že približne milión ľudí je v provincii vystavených nútenej práci.

Peking opakovane odmietol obvinenia z akéhokoľvek zneužívania pracovnej sily v Sin-ťiangu s tým, že pracovné tábory v regióne poskytujú miestnym obyvateľom odbornú prípravu a sú súčasťou čínskej protiteroristickej politiky.

Prírodné katastrofy roku 2021 spôsobili miliardové škody po celom svete

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA