Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Nový nemecký kancelár sa stretne s Putinom, dúfa v „nový začiatok“

Zverejnené:

Upravené: 5. januára 2022 o 8:54

361

Facebook - Olaf Scholz

REKLAMA

GLOBALNEWS

Nemecký kancelár Olaf Scholz dúfa, že zlepší vzťahy s Moskvou, pričom očakáva, že sa do konca mesiaca stretne s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, informuje portál TASS.

Nemecký denník Bild v pondelok uviedol, že Scholz považuje vzťahy s Moskvou za najvyššiu zahraničnú prioritu, a to aj napriek výzvam niektorých členov jeho vládnej koalície na konfrontačný prístup k Rusku. Noviny dodali, že 63-ročný kancelár sa snaží o „kvalifikovaný nový začiatok.“

Berlín však zatiaľ oficiálne nepotvrdil žiadne stretnutie tohto typu na najvyššej úrovni. Zatiaľ je známe iba to, že kancelárov poradca pre zahraničnú politiku sa tento týždeň stretne s ruskými a francúzskymi kolegami.

Scholzove ohlásené pokusy o nové uvoľnenie napätia s Moskvou sa môžu ukázať ako nepopulárne u jeho koaličných partnerov, najmä Strany zelených, ktorá je silne pro-USA/NATO a je nepriateľská voči Rusku.

Človek, ktorý sa dostal na nový rok do KĽDR, má byť údajne Severokórejský utečenec

Je známe, že ministerka zahraničia Annalena Baerbocková a minister hospodárstva Robert Habeck chcú, aby Berlín zaujal tvrdší protiruský postoj.

Sociálny demokrat Scholz, ktorý sa ujal úradu 8. decembra, mal prvý telefonát s ruským prezidentom 21. decembra. Počas rozhovoru sa objavili aj návrhy Ruska na bezpečnostné záruky v Európe. Putin povedal, že Moskva chce právne záväzné dokumenty, ktoré zabezpečia, že NATO sa nebude rozširovať ďalej na východ vrátane Ukrajiny.

Viacerí západní lídri sa už vyjadrili proti ruským návrhom. Moskva dala jasne najavo, že v prípade neexistencie dohody bude reagovať primerane.

Prírodné katastrofy roku 2021 spôsobili miliardové škody po celom svete

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA