Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Tragédia v Nepále: Pád lietadla si vyžiadal najmenej 68 obetí

Zverejnené:

Upravené: 15. januára 2023 o 14:19

756

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Lietadlo nepálskej spoločnosti Yeti Airlines, ktoré odštartovalo so 72 ľuďmi na palube z Káthmandov, dnes havarovalo v nepálskom meste Pokhara. 

Nešťastie si podľa posledných údajov, ktoré poskytol nepálsky úrad pre civilné letectvo, vyžiadalo najmenej 68 mŕtvych. Údaje o obetiach rýchlo stúpajú, avšak počty uvádzané rôznymi zdrojmi sa líšia. Hovorca leteckej spoločnosti v aktualizovanom vyhlásení oznámil, že na palube cestovalo 15 cudzincov: päť Indov, štyria Rusi, dvaja Juhokórejčania a po jednom človeku z Írska, Austrálie, Francúzska a Argentíny.

Nepálsky premiér Pušpa Kamál Dahal zvolal mimoriadne zasadnutie vlády, ktorá zriadila komisiu na vyšetrenie príčin havárie. Očakáva sa, že správu o nehode podá do 45 dní, povedal novinárom minister financií Bišnu Paudel.

Na záchranných prácach sa podieľa 300 policajtov a tiež príslušníci armády, povedal agentúre DPA hovorca polície. Na  záberoch  z miesta nešťastia sú vidieť plamene stúpajúce z trosiek. Nepálska televízia ukázala aj zábery davov ľudí, ktorí sa v blízkosti havárie zhromaždili.

Khum Bahádur Chhetri lietadlo pozoroval zo strechy svojho domu a agentúre Reuters popísal dráhu stroja pred nehodou. „Videl som, ako sa lietadlo trasie, pohybuje sa doľava a doprava a potom sa náhle jeho predok prudko sklonil a stroj spadol,“ povedal. Dodal, že miestni obyvatelia odviezli dve osoby do nemocnice.

„Polovina lietadla leží na svahu,“ povedal agentúre Reuters Arun Tamu, jeden z miestnych, ktorý na miesto dorazil niekoľko minút po páde lietadla. „Druhá polovica spadla do tiesňavy rieky Seti,“ dodal. Na druhé z miest sa záchranári dostávajú len s problémami.

Denník The Kathmandu Post napísal, že lietadlo havarovalo medzi medzinárodným letiskom v Pokhare a starým letiskom v tomto meste. Jedno z videí  zverejnených na twitteri naznačuje, že sa tak stalo pri pristávacom manévri. Pokhara je vyhľadávanou turistickou destináciou a nachádza sa asi 200 kilometrov severozápadne od Káthmandú.

Dvojmotorové lietadlo ATR 72 bolo podľa webovej stránky FlightRadar24 starej 15 rokov a bolo vybavené starým transpondérom – zariadením na vysielanie identifikačných znakov. Medzi 72 ľuďmi na palube boli štyria členovia posádky a dvaja dojčatá, uviedol hovorca leteckej spoločnosti. Zhusta používaný stroj vyrába spoločný podnik Airbusu a talianskej spoločnosti Leonardo; firmy sa k havárii zatiaľ nevyjadrili.

Flotila Yeti sa podľa webu aeroliniek skladá zo šiestich takýchto strojov vrátane toho, ktorý sa zrútil. Spoločnosť sa označuje za popredného domáceho dopravcu. Vlastní tiež spoločnosť Tara Air a obe spoločne ponúkajú „najširšiu leteckú sieť“ v Nepále, uvádza Yeti.

Európska únia od roku 2013 zakázala nepálskym leteckým spoločnostiam vstup do svojho vzdušného priestoru s odvolaním sa na obavy o bezpečnosť.

V Nepále sa nachádza osem zo 14 svetových osemtisícoviek vrátane najvyššej hory sveta Mount Everest. V krajine s veľmi hornatým terénom a rýchlymi zmenami počasia sú letecké havárie relatívne časté. Mnoho letísk leží v miestach, kam sa dá len ťažko dostať iným dopravným prostriedkom.

Bidenovi spolupracovníci našli ďalšie tajné dokumenty z doby, keď bol viceprezidentom

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA