Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Bidenovi spolupracovníci našli ďalšie tajné dokumenty z doby, keď bol viceprezidentom

Zverejnené:

Upravené: 12. januára 2023 o 12:35

633

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Spolupracovníci amerického prezidenta Joea Bidena našli ďalšie utajované dokumenty, ktoré Biden neodovzdal Národnému archívu. 

S odvolaním sa na svoj zdroj o tom v stredu informoval spravodajský server televízie NBC. Ide už o druhý podobný prípad. V tom prvom sa v Bidenovej bývalej kancelárii vo Washingtone našli tajné vládne dokumenty z doby, keď bol viceprezidentom. Prípad preveruje americké ministerstvo spravodlivosti aj Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI).

Prvá skupina utajených materiálov objavená v novembri má asi desať dokumentov. Kde a kedy presne sa našla druhá skupina dokumentov, koľko ich je, ani čo obsahujú, zatiaľ nie je jasné. Podľa NBC ale Bidenovi spolupracovníci od novembrového nálezu pátrajú po tom, či utajované dokumenty nezostali aj inde ako v jeho bývalej viceprezidentskej kancelárii.

Americké zákony stanovujú, že všetky prezidentské či viceprezidentské dokumenty musia byť odovzdané Národnému archívu. Preverenie aktuálneho prípadu zo strany ministerstva spravodlivosti by malo odpovedať okrem iného na to, prečo sa tak nestalo a ako sa dokumenty dostali z Bieleho domu. Biden bol viceprezidentom Baracka Obamu v rokoch 2009 až 2017.

Potom, čo sa informácie o náleze prvej skupiny dokumentov objavili tento týždeň na verejnosti, Biden vyjadril „prekvapenie“ a povedal, že nevie, čo v spisoch je. Kvôli neodovzdaniu dokumentov Národnému archívu teraz čelí kritike republikánov, zvlášť keď v minulosti ako nezodpovedného označil exprezidenta Donalda Trumpa, ktorý mal vo svojej floridskej rezidencii množstvo utajovaných dokumentov z doby svojho prezidentstva.

Kvôli tomu vlani u Trumpa, ktorý ich odmietal odovzdať, dokonca zasahovala FBI, ktorá mu dokumenty odobrala.

Vo veku 78 rokov zomrel jeden z najlepších gitaristov všetkých čias Jeff Beck

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA