Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Vyjadrenie bieloruského veľvyslanca na Slovensku je silným signálom a potvrdzuje vážnosť situácie

Zverejnené:

Upravené: 28. januára 2021 o 11:02

211

lescena acd

REKLAMA

16. august 2020 11:30 SITA, redakcia

BRATISLAVA 16. augusta (SITA) – Vyjadrenie bieloruského veľvyslanca na Slovensku, Igora Alexandroviča Leščeňa, je silným signálom a potvrdzuje vážnosť situácie. Uviedol to vo svojom profile na sociálnej sieti minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nom. SaS). Dodal, že slová veľvyslanca potvrdzujú aj ich hodnotenie súčasnej situácie v Bielorusku. Video veľvyslanca, o ktorom informoval Dennik N, sa objavilo na video platforme Youtube a reagovala na neho ako prvá Ruská informačná agentúra (RIA) Novosti.

„Zaznamenal som zásadné vyjadrenie bieloruského veľvyslanca na Slovensku. Jeho slová potvrdzujú aj naše hodnotenie súčasnej situácie v Bielorusku, ktorá je taká vážna, že sa k nej verejne a kriticky vyjadruje už aj predstaviteľ bieloruskej diplomacie,“ napísal vo svojom profile Korčok. Dodal, že ide o silný signál od seniorneho bieloruského diplomata, ktorý takýmto „odvážnym a jasným postojom“ prejavuje podporu svojim krajanom.

Video bieloruského veľvyslanca uverejnil vo svojom profile na sociálnej sieti aj predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO).

Bývalý minister medzinárodných vzťahov SR Pavol Demeš vo svojom profile na sociálnej sieti poukázal na to, že bieloruský veľvyslanec na Slovensku, Igor Alexandrovič Leščeňa, vyjadril solidaritu s protestujúcimi. Slovensko týmto činom dostal podľa neho na mapu sveta.

Vo videu Leščeňa uviedol, že od roku 2016 je veľvyslancom na Slovensku, a tak ako všetci Bielorusi, je aj on v šoku z mučenia a bitia obyvateľov jeho krajiny. Leščeňa bol od roku 2002 do roku 2006 asistentom prezidenta Bieloruskej republiky Alexandra Lukašenka pre zahranično-politické a zahranično-ekonomické záležitosti.

Lukašenko obhájil v prezidentských voľbách mandát a nastupuje tak do svojho šiesteho funkčného obdobia. Ústredná volebná komisia oznámila, že po zrátaní všetkých hlasovacích lístkov si politik, ktorý je na čele krajiny 26 rokov, pripísal 80,23 percenta hlasov. Po vyhlásení prvotných výsledkov vyšli protestovať do ulíc v hlavnom meste Minsk a aj v ďalších mestách tisícky ľudí, keďže ich považujú za zmanipulované. Masové zhromaždenia pokračujú v krajine týždeň a sprevádzajú ich strety s poriadkovou políciou, ktorá na rozohnanie demonštrantov používa gumové projektily, vodné delá či zábleskové granáty a bije ich aj obuškami. Zadržaných bolo niekoľko tisíc demonštrantov.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA