Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Koniec chorvátskej kuny: ako bude vyzerať prechod na euro?

Zverejnené:

Upravené: 20. decembra 2022 o 11:17

350

Zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Chorvátsko sa s úderom silvestrovskej polnoci pridá k devätnástke krajín Európskej únie, v ktorých sa už v rámci eurozóny platí spoločnou menou (a ďalším šiestich, ktoré euro tiež zaviedli). Záhreb si od zmeny sľubuje väčšiu finančnú bezpečnosť a zvýšenie životného štandardu občanov. Čo to ale bude znamenať v praxi?

Chorvátsko 1. januára – navyše zároveň so vstupom do Schengenského priestoru – prijme spoločnú únijnú menu euro. Ide o posledné dve inštancie na ceste k plnej únijnej integrácii. A hoci sa juhoeurópska krajina pridala k Únii až takmer desať rokov po Českej republike, v tomto ohľade nás predbehla.

Od nového roku tak v únijnej dvadsaťsedmičke zostane len sedem krajín, ktoré stále platia pôvodnými menami. Ďalšou krajinou, ktorá prejde na euro, by malo byť Bulharsko, stane sa tak pravdepodobne v roku 2024. K zavedeniu spoločnej meny sa ďalej zaviazali Česko, Maďarsko, Poľsko, Rumunsko a Švédsko. Výnimku si ako jediná krajina vyjednalo Dánsko, to si tak môže ponechať svoju korunu.

Putin má v pláne odmeniť veteránov bojov na Ukrajine. Chce im rozdať pozemky v okolí Moskvy a na Kryme

Chorvátsko – takmer desať rokov od vstupu do EÚ – k euru pristúpi postupne v niekoľkých krokoch, aby bol prechod hladší. Napríklad prvých 14 dní bude možné platiť oboma menami. Po zániku kuny však bude ešte niekoľko rokov možné peniaze vymeniť.

Zlepšenie života Chorvátov aj jednoduchšie transakcie

Od prechodu na euro si Chorvátsko sľubuje získanie väčšej finančnej bezpečnosti a zlepšenie životného štandardu občanov. Bude tiež profitovať z bližších finančných väzieb s krajinami eurozóny a Európskou centrálnou bankou, píšu Euronews . Ďalej zmenu určite privítajú aj turisti z eurozóny a naopak Chorváti cestujúci do nej, ktorým odpadne doterajšia potreba smeny eur a kún.

Na konci novembra tiež krajina prijala historicky prvý štátny rozpočet v únijnej mene.

„Prijatie eura posilní našu ekonomiku, bude kotvou stability, urobí nás to odolnejšími a chránenejšími pred externými otrasmi a krízami a prispeje to k zlepšeniu investičnej klímy,“ obhajoval krok pri oznámení rozpočtu chorvátsky minister financií Marko Primorac .

Nový rozpočet má podľa chorvátskeho premiéra Andreja Plenkoviča tiež zmierniť dopady vojny na Ukrajine, zachovať rast a sociálnu stabilitu.

Rozpočet predpovedá rast chorvátskej ekonomiky v roku 2023 o 0,7 %. Predpokladá sa tiež zníženie inflácie – z tohtoročných odhadovaných 10,4 % na 5,7 %. Znížiť by sa mal aj verejný dlh, a to zo 70,2 % HDP na 67,9 %.

Kongresový výbor USA odporučil obžalovať Trumpa

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA