Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Z popola v Pompejach vykopali kostry dvoch mužov. Mohli by patriť boháčovi a jeho otrokovi

Zverejnené:

Upravené: 27. januára 2021 o 22:17

215

large iwona castiello d antonio pompeje unsplash aaecaa
ZDROJ: Pompeje - ilustračné foto, Unsplash/Iwona Castiello d'Antonio

REKLAMA

23. november 2020 09:47 SITA, redakcia

RÍM – Archeológom v starorímskom meste Pompeje sa podarilo nájsť pozostatky dvoch ľudských kostier. Domnievajú sa, že by mohli patriť bohatému mužovi a jeho otrokovi, ktorí sa pokúšali uniknúť smrti po výbuchu sopky Vezuv pred takmer 2000 rokmi.

Časti lebiek a kostí oboch mužov sa našli pri archeologických prácach v niekdajšej elegantnej vile s panoramatickým výhľadom na Stredozemné more ležiacej na okraji Pompejí zničených výbuchom sopky v roku 79 nášho letopočtu.

Predstavitelia tamojšieho archeologického parku si myslia, že obe osoby unikli prvému výbuchu vulkánu a popol ich pochoval až na druhý deň, keď mesto zasiahla ďalšia silná erupcia. „Neskorší výbuch zjavne napadol oblasť Pompejí z viacerých strán, obkľúčil obete a pochoval ich v popole,“ uviedli vo vyhlásení.

Pozostatky obetí, ktoré ležali vedľa seba na chrbte, sa našli vo vrstve sivého popola v hĺbke najmenej 2 metre. Jeden z mužov bol pravdepodobne vo veku 18 až 25 rokov, pričom jeho chrbtica mala stlačené platničky. Toto zistenie priviedlo archeológov k hypotéze, že to bol mladý muž vykonávajúci manuálnu prácu podobne ako otroci. Druhý muž mal robustnú kostnú štruktúru, najmä v oblasti hrudníka. Zomrel s rukami na hrudi a nohami pokrčenými a roztiahnutými od seba. Podľa odhadov mohol mať 30 až 40 rokov.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA