Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Začiatok Trumpovho súdneho procesu s tajnými dokumentmi môže byť odložený do konca roka

Zverejnené:

Upravené: 25. júna 2023 o 13:26

499

large Trump  defdecfaaba abcaca
Zdroj: Newsbook.com

REKLAMA

Globalnews

Americký špeciálny prokurátor Jack Smith žiada o odloženie súdneho procesu s bývalým prezidentom Donaldom Trumpom pre obvinenia z nesprávneho zaobchádzania s utajovanými vládnymi dokumentmi a marenia spravodlivosti z augusta na december.

Píše o tom agentúra Reuters.

Začiatkom tohto týždňa americká okresná sudkyňa Eileen Cannonová stanovila dátum začatia súdneho procesu v prípade tajných dokumentov na 14. augusta.

Smith, ktorý žiada odložiť začiatok procesu do 11. decembra, však v žiadosti adresovanej súdu uviedol, že súčasný dátum „pripraví obhajobu a prokuratúru o náležitý čas potrebný na dôkladnú prípravu“.

Špeciálny prokurátor dodal, že Trumpovi právnici nenamietajú proti odloženiu dátumu začiatku procesu, ale môžu podať návrh proti harmonogramu prokuratúry.

Minulý týždeň sa Trump objavil na federálnom súde v Miami na Floride, počas ktorého sa priznal k nevine v súvislosti s obvineniami z nezákonného držania dokumentov o národnej bezpečnosti po skončení svojho prezidentského obdobia.

Trump bol obvinený celkovo z 37 bodov obžaloby v súvislosti s úmyselným zatajovaním informácií o národnej obrane, sprisahaním s cieľom brániť súdnictvu, zatajovaním dokumentu v rámci federálneho vyšetrovania a s korupčným prvkom, ako aj s poskytovaním nepravdivých vyhlásení.

Najzávažnejší z týchto prípadov, súvisiaci so zatajovaním dokumentov, stanovuje trest odňatia slobody až na 20 rokov.

Trump sa stal prvým americkým exprezidentom, ktorý čelil federálnym obvineniam z trestných činov. Toto je druhý trestný prípad, v ktorom sa objavuje: začiatkom tohto roka prokurátor okresu Manhattan v New Yorku vzniesol obvinenia proti Trumpovi za nezákonné financovanie volebnej kampane.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA