Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Zelenskyj naznačil približné načasovanie vstupu Ukrajiny do EÚ

Zverejnené:

Upravené: 13. apríla 2022 o 14:05

669

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Diplomatický poradca prezidenta Zelenského, ktorý je zodpovedný za európsku integráciu, zástupca šéfa OPU Igor Žovkva verí, že k vstupu Ukrajiny do EÚ dôjde v nasledujúcich rokoch a určite nebude trvať „päťročný plán“.

Žovkva pripustil, že nie všetky štáty EÚ sú na toto rozhodnutie pripravené, ale ubezpečil, že rokovania prinesú výsledky. „Bohužiaľ, nie všetky krajiny si myslia to isté, ale môžeme s istotou povedať, že žiadna krajina EÚ nie je proti. A každá krajina má pozitívnu dynamiku vo vzťahu k pristúpeniu Ukrajiny. Aj keď rýchlosť tejto dynamiky je iná,“ vysvetlil.

Zástupca Bankovej odmietol verejne predpovedať približný rok vstupu a vysvetlil, že v tejto fáze „bohužiaľ, nie všetko závisí od nás.“ Nemyslí si však, že rokovania budú trvať dlho.

„Určite nie desaťročia a nie päťročné plány. Ukrajinci, vojaci v prvej línii, civilisti, ktorí sú teraz pod paľbou, deti, ktoré chcú žiť na európskej Ukrajine – nám to nedovolia. Hovoríme o rokoch,“ zdôraznil.

Pripustil tiež, že Ukrajina bude musieť prejsť všetkými fázami rokovaní a uskutočniť reformy, ale ubezpečil, že Ukrajina to bude schopná urobiť: „Navyše, napriek vojne sa naša sektorová integrácia do EÚ dokonca zrýchlila. Príkladom je pristúpenie Ukrajiny k jednotnému energetickému systému EÚ. Urobili sme to pred plánovaným termínom, rok a pol pred plánom.“

Ako viete, vláda očakáva, že Ukrajina dostane štatút kandidáta na členstvo v EÚ v júni.

IUVENTA SPRINT – 1. ročník behu po legendárnych schodoch v Bratislave

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA